Campagne ‘Steljevoor’ tijdens Week tegen Eenzaamheid

Decoratief
Nieuws - donderdag 28 september 2023
Tekst
Leesduur 3 minuten

Van donderdag 28 september tot en met woensdag 4 oktober is de landelijke Week tegen Eenzaamheid. In deze week verzorgen een aantal Venlose organisaties samen de campagne ‘Steljevoor’. Het doel van de campagne is om meer oog voor elkaar krijgen, zodat mensen zich minder alleen gaan voelen.

Steljevoor-actie

Een aantal Venlose organisaties gaat aan de slag met de actie ‘Steljevoor: eentje voor jezelf, en eentje om te geven’. Hierbij staan vrijwilligers met een koffiekar op verschillende plekken in de gemeente. Bij de koffiekar krijg je twee koppen koffie (of thee): één voor jezelf en de tweede om met een onbekende te delen. De vrijwilligers geven hierbij tips over hoe u een praatje kunt aanknopen. Met deze actie gaan vrijwilligers in Venlo de strijd aan tegen eenzaamheid. Gewoon ‘hoi’ tegen iemand zeggen, een praatje maken met iemand, een gesprek aanknopen met een voorbijganger; leuke ontmoetingen waar mensen van opknappen.   

Locaties en tijdstippen

De Steljevoor-actie start op donderdag 28 september van 10.00 uur tot 12.00 uur bij het station in Venlo. Wethouder Jacques Smeets geeft hierbij de aftrap. Daarna is de koffiekar op de onderstaande plekken te vinden:

  • Zaterdag 30 september 10.30 tot 12.30 uur op de markt in Tegelen
  • Vrijdag 6 oktober van 10.30 tot 12.30 uur op de markt Velden
  • Vrijdag 6 oktober van 15.00- 17.00 uur op de markt in Blerick
  • Donderdag 12 oktober van 14.00 – 17.00 uur op het Flujasplein in Venlo

De actie wordt ondersteund door gemeente Venlo en uitgevoerd door o.a. GGD Limburg-Noord, de Luisterlijn, Resto VanHarte, Dementievriendelijk Venlo, Incluzio Sociale Basis, Co, de VVV Foundation, Stichting Senioren Ontmoeten en Bewegen (S.O.B.) en de IZO-partners.

Eenzaamheid in getallen

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of alleen. Vooral na een verlies of grote verandering. Bijvoorbeeld  het verlies van gezondheid, partner, werk of f­­­­inanciële zekerheid. Maar ook een nieuwe school of een verhuizing kunnen leiden tot eenzaamheid.

Volgens de Gezondheidsmonitor van de GGD Limburg-Noord voelt 48% van de inwoners van de gemeente Venlo zich wel eens matig tot (zeer) sterk eenzaam. Dat betekent dat van iedere twee personen zich er één eenzaam voelt. Dat zijn dus heel veel mensen! Eenzaamheid komt voor in alle leeftijden, maar bij 75-plussers het vaakste. In 2022 is het aantal mensen dat zich sterk eenzaamheid voelt licht gestegen ten opzichte­­­ van 2020.

Over de campagne Steljevoor

De Steljevoor-campagne is een initiatief van NS en Prorail om mensen op een eenvoudige manier met elkaar contact te laten maken. Meestal voelen mensen zich korte tijd of wat langere tijd eenzaam. Maar als eenzaamheid erg lang duurt wordt het steeds moeilijker om er uit te komen. Een sociaal netwerk helpt om dat te voorkomen. Zo’n netwerk kan bestaan uit familie, vrienden, buren, verenigingen, clubs, etc. De campagne richt zich daarom op het opbouwen van een (nieuw) netwerk. Meer informatie is te vinden op www.steljevoor.nl/venlo.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 28 september 2023 om 10:36 op Nu Venlo