Dani en Brad uit Venlo-Noord zijn ‘Jonge Helden’

Jonge Helden Brad en Dani met hun certificaten
Nieuws - dinsdag 19 juli 2022
Tekst
Leesduur 3 minuten

Om jongeren al vroeg te laten inzien dat je zelf ook een bijdrage kunt leveren aan prettig wonen in de gemeente Venlo is er het programma ‘Jonge Helden’ ontwikkeld.

De gemeente Venlo en Incluzio bundelden de krachten en zochten groepen enthousiaste jongeren bij elkaar in Blerick en Venlo. In Venlo Noord deden Dani van der Velden en Brad Oirbans van basisschool Kleurrijk mee.



Dani: “In april bezochten Maurice en Sydney van Incluzio onze school. Ze vertelden bij ons in groep 7 over het Jonge Helden project. Het is een praktisch programma waarin kinderen leren hoe ze voorbeeldgedrag kunnen vertonen op straat, op school en thuis.”



De kinderen kregen een mapje met informatie mee naar huis om het ook met hun ouders te bespreken. “Ik vond het meteen een goed idee om mij in te schrijven en mijn ouders ook. Per school werden 5 kinderen gekozen. Ik ben dus blij dat ik werd uitgekozen”, vertelt Brad.



Er vonden 7 bijeenkomsten plaats in de periode van 11 mei tot en met 13 juli. Maurice Walda jongerenwerker van Incluzio legt uit waarop gelet is bij het kiezen van de jongeren. “We hebben in overleg met de leraren gekeken welke jongeren al voorbeeldgedrag laten zien en wie al sterke communicatieve en sociale vaardigheden heeft. In Venlo-Noord hebben we 5 kinderen van Kleurrijk en 5 kinderen van de Venlose Montessorischool samen het programma laten doorlopen. De groep is 7 woensdagmiddagen flink aan de slag gegaan.”



Dani: “We hebben echt hele leuke dingen gedaan met elkaar. Iedere bijeenkomst was anders en we hebben ook veel lol gehad. De eerste bijeenkomst was bij de Windmeule. Hierbij waren ook alle ouders aanwezig. Zij hebben ons ook gesteund en geholpen om mee te doen aan dit project.”



De jongeren gingen de eigen wijk in en bekeken waar ze trots op zijn en waar ze minder blij mee zijn. “Bij ons in de buurt staat een bankje. Hier zitten vaak jongeren die het als hangplek gebruiken. Dat vind ik en ook mijn moeder niet erg. Het is alleen jammer dat ze hun rotzooi niet opruimen. Ze gooien afval op de grond terwijl er een prullenbak naast het bankje staat. Dat begrijp je toch niet”, zegt Brad.



“Dat wijkreporter zijn vond ik echt heel leuk. Wij bedachten het idee om een klein voetbalveldje in de wijk aan te leggen. Dan kunnen de jongeren daar voetballen en hoeven ze niet meer op de bank te hangen”, aldus Brad.



Maurice Walda is blij dat de jongeren zo enthousiast zijn en positief meedenken over wat er allemaal mogelijk is. Dani geeft aan dat zij het maken van de rap wel heel leuk vond. “Iedere school heeft een eigen rap gemaakt. Ons liedje heet ‘Genooi’. We hebben zelf de tekst op rijm geschreven en het ook zelf mogen inzingen in de studio. Dat was wel een hele coole ervaring.”



Natuurlijk was er ook een leuk uitstapje. Op 15 juni ging de groep klimmen bij Fun Forrest in Tegelen. Deze middag mocht iedereen laten zien hoe sportief hij of zij is. De laatste bijeenkomst was woensdag 13 juli. Alle jongeren uit de gemeente die hebben meegedaan aan het project ‘Jonge Helden’ werden door wethouder Frans Schatorjé ontvangen in het Stadhuis. De jongeren, waaronder Dani en Brad, mochten plaatsnemen in de raadszaal. Hier kregen ze uit handen van de wethouder het officiële certificaat uitgereikt. Nu kunnen ze aan iedereen laten zien dat ze ‘Jonge Helden’ zijn. Dani geeft het certificaat een mooi plekje op haar kamer zegt zij met een glimlach op haar gezicht. Brad is nog rond aan het kijken in het stadhuis. Hij mompelt: “Het lijkt net de tweede kamer in het klein.”

Maurice Walda kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen maanden. “We hebben aan een enthousiaste groep kinderen en ouders laten zien hoe goed het is om positief gedrag te vertonen. Ik weet zeker dat Dani en Brad nog vaak aan deze middagen terugdenken.”

Dit verhaal is onderdeel van de campagne AANPAKKEN. In de gemeente Venlo vinden we het belangrijk om samen de leefbaarheid en veiligheid van onze wijken en buitengebieden aan te pakken. We vertellen dan ook graag goede initiatieven van onze inwoners.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op dinsdag 19 juli 2022 om 10:57 op Nu Venlo