Dringend gezocht: vrijwilligers voor schoolgaande vluchtelingen uit Oekraïne

Vlag Oekraïne
Nieuws - vrijdag 1 april 2022
Tekst
Leesduur 2 minuten
De eerste Oekraïense kinderen en jongeren zijn inmiddels aangekomen in Venlo en de verwachting is dat er de aankomende tijd meer zullen volgen. Alle kinderen en jongeren in Nederland hebben recht op (en plicht) tot het volgen van onderwijs.

Dit betekent ook dat Venlose scholen passend onderwijs voor deze Oekraïense jongeren organiseren.

Maar met toenemende toestroom van Oekraïense kinderen, komen we voor uitdagingen te staan als het gaat om handjes in en rond het onderwijs. Er zijn voor langere tijd extra mensen nodig die een bijdrage kunnen leveren:

 1. voor de klas 
 2. die ondersteuning kunnen bieden in de klas 
 3. en wandel- en vervoermaatjes

Leerkrachten en onderwijsassistenten

We zijn dringend op zoek naar leerkrachten die bijvoorbeeld al met pensioen zijn of tijdelijk gestopt zijn, maar die het leuk vinden om een bijdrage te leveren. Die als vrijwilliger aan de slag willen gaan in klassen met kinderen uit Oekraïne. Ook zijn we op zoek naar mensen die in de klassen kunnen helpen en ondersteunen als onderwijsassistent.

Daarnaast zijn we specifiek op zoek naar vrijwilligers (welke aan Oekraïense jongeren, 13-17 jaar, Engelse les willen geven van 11.00-12.00 uur op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag (vrijwilligers zijn aantoonbaar bekwaam om dit te doen).

Maatjes en buddies

Als je nog niet bekend bent in een land en stad, dan kunnen openbaar vervoer en wandelroutes naar school lastig zijn, want waar moet je zijn? Daarom zijn we ook dringend op zoek naar vrijwilligers die voor langere tijd willen meewerken als maatjes. Denk hierbij aan:

 • Meelopen van en naar school
 • Meefietsen van en naar school 
 • Meereizen met openbaar vervoer, van en naar een school

Aanmelden en voorwaarde

Voor het werken met kinderen in de klas wordt altijd een bewijs van goed gedrag gevraagd (VOG). Daarnaast gaat het om vrijwilliger zijn voor langere tijd, dus niet voor één dag of één week. We willen graag een poule krijgen met mensen die zich voor wat langere tijd willen verbinden aan het ondersteunen van het onderwijs. De inzet van Maatjes en Buddies kan ook minder structureel.

Heeft u tijd en kunt u een bijdrage leveren? Stuur dan een email met:

 • Uw naam
 • Adres
 • Telefoonnummer
 • Emailadres
 • En het vrijwilligerswerk dat u wilt/ kunt verrichten

U kunt de mail sturen naar Oekraine@venlo.nl.

We hopen van harte dat verschillende Venlonaren hier een bijdrage aan willen leveren! 

Dit nieuwsbericht was geplaatst op vrijdag 1 april 2022 om 10:02 op Nu Venlo