Fietstunnel Klingerberg Blerick opgeknapt

De tunnel die de wijken Klingerberg en Vastenavondkamp met elkaar verbindt met de graffiti.
Nieuws - dinsdag 23 mei 2023
Tekst
Leesduur 3 minuten

De fietstunnel die de wijken Klingerberg en Vastenavondkamp met elkaar verbindt, heeft op initiatief van een buurtbewoner een opknapbeurt gekregen. De tunnel is opgeknapt door twee kunstenaars en door jongeren uit beide buurten. Op vrijdag 26 mei wordt de fietstunnel heropend door wethouder Smeets.

De 30 meter lange tunnel onder de Henriette Roland Holstlaan is al decennialang een doorgang voor voetgangers en fietsers. Helaas heeft de tunnel een negatief imago. Er hangt veel jeugd in en rondom de tunnel, die zorgt voor overlast en rotzooi. Daarnaast zijn al vaker scheldwoorden en hakenkruizen op de tunnel geklad en is de verlichting diverse keren kapotgemaakt. Deze opknapbeurt geeft de tunnel weer een betere uitstraling.

Samen aan de slag

Wout Weijmans woont al lang in de Klingerberg. Hij kent de tunnel en de verhalen. Toen de gemeente in 2022 vroeg om initiatieven aan te dragen om de wijk te verbeteren, klom hij meteen in de spreekwoordelijke pen. “Ik denk dat je met kunst en door samen te werken veel kunt bereiken. Door het gezamenlijk opknappen van de tunnel hoop ik dat deze een betere uitstraling krijgt en dat buurtbewoners zich er veiliger voelen. Ik ben blij dat er ondersteuning is gekomen vanuit het Buurtbudget en Cultuurimpuls Venlo.”

Stadsdeelmanager Richard Bosman: “Via het kunstencentrum zijn we in contact gekomen met de graffitikunstenaars Vincent Huibers en Philipp Kömen. We hebben als gemeente het groen rondom de tunnel gesnoeid en de verlichting vervangen. In samenspraak met Wout en Vincent zijn buurtbewoners en jongeren betrokken bij het ontwerp van de tunnel.”

Verleden en heden

Kunstenaar Vincent: “De oudere buurtbewoners hadden het veelal over de natuur en het boerenland dat hier vroeger was. De huidige jongeren kennen de omgeving zoals het nu is. Dat rondhangen van alle tijden is, heb ik ook willen vangen in het ontwerp. Vroeger hingen ze in de natuur en tegenwoordig chillen ze met de smartphone op straat.”  Op basis van alle gesprekken en in samenspraak met rapper Cetje ging Vincent ook op zoek naar twee verbindende zinnen. De zinnen ‘De grond van mijn hart’ en ‘de straat in mijn natuur’ staan aan de binnenkant van de tunnel. Op de buitenkant staan portetten en het witte kapelletje dat in de wijk ligt.

Jongeren doen mee

Ook werden Incluzio en jongerencentrum Jacx gevraagd mee te helpen. Begin mei gingen de kunstenaars Vincent en Philipp aan de slag. Ze werden hierbij geholpen door twaalf enthousiaste jongeren. “Samen zijn we dagen bezig geweest om de tunnel een nieuwe uitstraling te geven. We hebben bewust lichte kleuren gebruikt om het een frisse uitstraling te geven”, zegt Vincent.

Buurtbewoonster Miranda vindt het prachtig. “Ik gebruik deze tunnel dagelijks. Vooral dat het kapelletje een plek heeft gekregen vind ik mooi. Ik hoop alleen maar dat het netjes blijft. Gebruik de tunnel gewoon waar die voor bedoeld is. Er is immers zoveel tijd en moeite in deze opknapbeurt gaan zitten.”

Heropening

Op vrijdag 26 mei om 15.00 uur wordt de tunnel opnieuw geopend door wethouder Jacques Smeets. Alle betrokkenen zijn hierbij aanwezig. De tunnel is te bereiken via de Boksdoornstraat en de Azaleastraat.

Dit verhaal is onderdeel van de campagne AANPAKKEN. In de gemeente Venlo vinden we het belangrijk om samen de leefbaarheid en veiligheid van onze wijken en buitengebieden aan te pakken. We vertellen dan ook graag goede initiatieven van onze inwoners.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op dinsdag 23 mei 2023 om 16:01 op Nu Venlo