Restauratie Art Nouveau-gevel aan de Parade afgerond

Parade 22 in 2022
Nieuws - vrijdag 9 september 2022
Tekst
Foto
Leesduur 3 minuten

Vorige week is de laatste hand gelegd aan de restauratie van de bijzondere voorgevel van het pand Clabbers, Parade 22. Daarmee is aan een langlopend traject van ruim zes jaar plannen maken, middelen zoeken, afspraken maken en daadwerkelijk uitvoeren een einde gekomen.

Samenwerking met Stichting Erfgoed Venlo

De goede afloop is mede de verdienste van de Stichting Erfgoed Venlo. De stichting heeft niet alleen het initiatief aangezwengeld, maar heeft ook het proces voor een groot deel begeleid. De eigenaresse van het pand heeft onder andere de gevel geprepareerd en in de juiste historische kleurstelling teruggebracht. De gemeente Venlo heeft het historisch kleuronderzoek door Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) en het terugbrengen van de decoratieve bloemversiering voor haar rekening genomen. Een bijzondere samenwerking waarbij partijen de handen ineen hebben geslagen.

De Art Nouveau-gevel van Clabbers aan de Parade is uniek te noemen. Een tweede voorbeeld is in de verre omtrek niet te vinden. Het pand werd kort na 1900 gebouwd naar ontwerp van de uit Venlo afkomstige maar in Brussel woonachtige architect Louis Berden. Opdrachtgever was Jos Clabbers, decorateur en schilder van beroep. Het was vermoedelijk Clabbers zelf die de oorspronkelijke bloemversiering op de gevel heeft aangebracht.

Parade 22 in 1910

 

 

 

 

 

Paul Stevens (Stichting Erfgoed Venlo): "Tijdens zo’n langdurig traject zakt de moed je wel eens in de schoenen. Even leek het er op dat herstel van de gevel er niet meer van ging komen. Maar de aanhouder wint. Nu het klaar is kunnen we samen trots zijn op het eindresultaat!"

Wethouder Tom Verhaegh (Erfgoed): "De Venlose binnenstad herbergt veel verborgen schoonheid. Vergeten erfgoed waarvoor de aandacht in de loop van de tijd is weggezakt. Ook bij de bijzondere Art Nouveau-gevel was dat het geval. Alleen door samen te werken is het gelukt om de oude glans weer terug te brengen. Het eindresultaat is spectaculair en de positieve impact voor de Parade is enorm. Ik hoop dat meer partijen in de binnenstad dit voorbeeld gaan volgen en dat we nog meer gevels en panden samen onder handen kunnen nemen. Dat verdient ons waardevolle erfgoed".

Dit nieuwsbericht was geplaatst op vrijdag 9 september 2022 om 13:00 op Nu Venlo