‘Smakelijk Ontmoeten’ succesvol in Venlo-Oost

Decoratief
Nieuws - maandag 19 juni 2023
Tekst
Leesduur 4 minuten

In 2019 ontstond in Venlo-Oost het initiatief ‘Smakelijk Ontmoeten’. Wekelijks ontmoeten op donderdagavond zestien mensen elkaar om samen te eten. Er is meer cohesie ontstaan in de wijk en mensen hebben meer sociale contacten. Vanwege het succes wordt gekeken om met een nieuwe groep te starten.

We ontmoeten in het Huis van de Wijk boven op de berg Jan Leunissen en Jan Lamers. Beide heren hebben een maatschappelijke carrière gehad. Dat is ook de reden dat ze elkaar kennen. “Wij zijn geen restaurant, maar meer een herberg”, zegt Jan Leunissen. Hij woont zelf in de wijk en kwam enkele jaren geleden met mensen in gesprek over het onderwerp ‘eenzaamheid’. “We wilden graag de daad bij het woord voegen. Ons Huis van de Wijk bleek een prima uitvalsbasis. Enkele mensen nodigden we uit om te komen proeven en die eerste keer smaakte meteen naar meer.”

Ontmoeten

Hoewel eten de reden is om bij elkaar te komen, is juist het ontmoeten en samenzijn het belangrijkste. Jan Leunissen: "We zijn gestart met twee wijkbewoners, een kok en ik als coördinator. Inmiddels hebben we zestien vaste bezoekers die iedere donderdag aanschuiven. Er is een groepje van zeven koks die elkaar afwisselen.” Een van de koks is voormalig wethouder Jan Lamers: “Ik woon zelf in Steyl, maar vind het zo’n goed initiatief dat ik hier om de paar weken ook kook en mee eet. Samen met Jan Leunissen doe ik ’s middags de inkopen en vervolgens gaan we in de keuken aan de slag om een 3-gangen maaltijd te bereiden.”

3-gangen

De deelnemers betalen allemaal € 5,- voor het etentje. “Voor dit bedrag krijgen ze iedere week drinken, een voorgerecht, een hoofdgerecht, een nagerecht en nog koffie met een koekje na. We krijgen geen subsidie en bedruipen ons helemaal zelf”, vertelt Jan Leunissen. De vaste groep bestaat uit allemaal senioren die in Venlo-Oost wonen. “Het is mooi om te zien dat er allerlei contacten en verbanden zijn ontstaan door dit wekelijks etentje. Mensen die elkaar eerst niet kenden, terwijl ze dicht bij elkaar wonen, kennen elkaar nu wel. Ze brengen elkaar naar het ziekenhuis, gaan bij elkaar op de koffie en tonen interesse in elkaar. Als iemand een keer afwezig is, wordt er meteen geïnformeerd hoe het gaat”, zegt Jan Lamers.

Vers en gezond

De maaltijden worden wekelijks door een andere kok bereid met verse producten. Ook de menukeuze is wekelijks anders. “Het is eten wat de pot schaft”, zegt Jan Leunissen. “Dit leidt niet tot problemen en is juist onze kracht. Daardoor kunnen we het laagdrempelig en goedkoop houden. Bij de opstart heeft Resto van Harte meegekeken en geadviseerd welke apparatuur noodzakelijk is en hoe je de inkoop het beste kunt doen. Ook werken we samen met Incluzio en De Zorggroep. Vanuit die organisaties worden er ook mensen naar ons doorverwezen.”

Vrijdagavond

Door het succes wordt er nu gekeken om voor een nieuwe groep wijkbewoners de vrijdagavond aan te bieden. We hebben al medewerking toegezegd gekregen vanuit een bedrijf uit de regio. We kunnen echter altijd nog koks en een coördinator aan onze groep toevoegen”, aldus Jan Leunissen.

Wilt u meehelpen of bent u geïnteresseerd om dit concept op te pakken voor uw eigen wijk? Neem dan contact op met Jan Leunissen of Jan Lamers.

Op de foto links Jan Leunissen en rechts Jan Lamers
Links: Jan Leunissen en rechts: Jan Lamers

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit verhaal is onderdeel van de campagne AANPAKKEN. In de gemeente Venlo vinden we het belangrijk om samen de leefbaarheid en veiligheid van onze wijken en buitengebieden aan te pakken. We vertellen dan ook graag goede initiatieven van onze inwoners.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op maandag 19 juni 2023 om 14:06 op Nu Venlo