Subsidieregeling Verhuisvouchers voortgezet in 2024

We zien een deur in een woonkamer met een sleutel erin waaraan een klein houten huisje hangt, met verhuisdozen op de achtergrond.
Nieuws - donderdag 14 december 2023
Tekst
Leesduur 4 minuten

Sinds 1 januari 2023 kunnen ouderen die de AOW-leeftijd hebben bereikt een subsidie van € 3.000,- aanvragen bij gemeente Venlo. Deze geldt voor een verhuizing vanuit een eengezinswoning naar een levensloopbestendige sociale huurwoning. De regeling is succesvol gebleken en wordt in 2024 voortgezet.

De financiële tegemoetkoming van de verhuisvoucher kan bijvoorbeeld ingezet worden voor het regelen van een verhuisbedrijf, maar ook voor zaken als stoffering van- en het klussen aan de nieuwe woning. 

Doelstelling verhuisvouchers 2024

Ouderen die nu in een eengezinswoning wonen en graag willen verhuizen naar een levensloopbestendige sociale huurwoning, kunnen rekenen op persoonlijke begeleiding en financiële steun. Hiervoor dienen ze ingeschreven te staan bij één van de woningcorporaties Woonwenz, Antares of Wonen Limburg. Dan komen ze op basis van voldoende inschrijfduur in aanmerking voor een passende levensloopbestendige sociale huurwoning. 

Hierdoor ontstaat er doorstroming; bestaande woningen komen weer vrij waardoor meer huishoudens door kunnen groeien naar een woning die beter past bij hun woonwensen en -behoeftes. Dit heeft grote invloed op het realiseren van woonwensen. Doorstroming zorgt er immers voor dat bestaande woningen vaker beschikbaar komen en dat de woningvoorraad efficiënter wordt benut. Zo kunnen ouderen toegankelijk, veilig en comfortabel oud worden in een levensloopbestendige woning. Daarnaast kunnen (toekomstige) maatschappelijke kosten lager gaan uitvallen. Denk bijvoorbeeld aan de uitgaven voor thuiszorg of uitgaven voor woningaanpassingen vanuit de Wmo.

Succesvolle regeling

In 2023 is de regeling een groot succes gebleken. Er zijn in totaal 54 verhuisvouchers verstrekt, waarmee het subsidieplafond is bereikt. Per verstrekte verhuisvoucher zijn meerdere verhuisbewegingen mogelijk gemaakt. Met het beschikbare budget van de gemeente Venlo kunnen in 2024 ook weer 54 verhuisvouchers worden verstrekt.

Wethouder Tom Verhaegh is er trots op dat de gemeente Venlo op deze wijze heeft bijgedragen aan de goede doorstroming op de woningmarkt en dat ouderen zo langer zelfstandig thuis kunnen wonen. “De grootste oorzaak van de huidige woningcrisis is de geringe doorstroom van ouderen naar kleinere woningen. Venlo biedt een succesvolle oplossing, die bijdraagt aan een betere doorstroming. De subsidie die wij als gemeente eerder beschikbaar hebben gesteld, heeft veel Venlose ouderen gestimuleerd om te verhuizen. Begin dit jaar is de subsidie zelfs volledig gebruikt. We verwachten dat de tweede subsidieregeling net zo geslaagd zal verlopen."

Samenwerking met partners

Gemeente, woningcorporaties, hulpverleners en zorgpartijen werken samen om doorstroming te bevorderen. Zorgpartijen en Incluzio Sociale Basis komen bij ouderen over de vloer en signaleren verhuiswensen. Als ouderen niet goed weten hoe ze een verhuizing kunnen aanpakken, dan verwijzen deze partijen hen hiervoor door naar een verhuurmakelaar van de woningcorporatie. De verhuurmakelaar brengt de woonwensen in beeld. Indien er een match gemaakt kan worden met het bestaande woningaanbod van de corporaties, dan helpt de verhuurmakelaar ook bij het aanvragen van een verhuisvoucher. 

Voorwaarden

Bent u benieuwd naar de voorwaarden van de Subsidieregeling Verhuisvouchers 2024? Deze kunt u bekijken via venlo.nl/verhuisvoucher. Vragen kunt u per e-mail sturen naar wonen@venlo.nl of neem telefonisch contact op met de gemeente via 14 077.  

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 14 december 2023 om 15:34 op Nu Venlo