Venlo opent vierde opvanglocatie

Hostellerie De Maasduinen
Nieuws - donderdag 12 mei 2022
Tekst
Leesduur 2 minuten

Vandaag, 12 mei, is de vierde opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in de gemeente in gebruik genomen. In ‘Hotel Grand Café Woensdag’ (voorheen Hostellerie De Maasduinen) aan de Markt in Velden kunnen zo’n 25 vluchtelingen worden ondergebracht.

Naast deze locatie zijn er al drie opvanglocaties, verspreid over de gemeente, in gebruik genomen: Hotel Rooland (Arcen), Hotel Puur (Venlo) en de voormalige zorglocatie De Beerendonck (Venlo). Daar worden in totaal zo’n 330 vluchtelingen opgevangen. 

Hoeveel vluchtelingen er op dit moment bij Venlose particulieren worden opgevangen, is niet precies bekend. De gemeente roept hen op om zich in te schrijven in de Basisregistratie Personen, door een afspraak te maken op het Stadskantoor. Op die manier krijgen ze een Burgerservicenummer. Dit nummer is bijvoorbeeld nodig om te kunnen gaan werken. De mensen die in een van de opvanglocaties verblijven, zijn inmiddels wel allemaal ingeschreven.

Workshops en spreekuur

In de verschillende opvanglocaties worden sinds 4 april jl. workshops georganiseerd om vluchtelingen wegwijs te maken en hen te helpen om zo zelfstandig mogelijk hun dag weer structuur en invulling te geven. Er leven veel vragen, maar de vluchtelingen zijn gemotiveerd en de eerste ervaringen met de workshops zijn positief. Incluzio Sociale Basis en het Leger des Heils verzorgen ook psychosociale ondersteuning voor diegenen die daar behoefte aan hebben. Daarnaast organiseert VluchtelingenWerk twee keer per week een spreekuur op de Kazernestraat in Blerick. Vluchtelingen kunnen er terecht met vragen over bijvoorbeeld verblijfsrecht, asiel, zorg, werk en inkomen.

Onderwijs en dagactiviteiten

Zodra Oekraïense kinderen aankomen in Nederland hebben ze recht op onderwijs. Kinderen t/m 12 jaar gaan naar schakelklassen op basisscholen verspreid over de gemeente. Hier wordt extra aandacht besteed aan taal, lezen en persoonlijke begeleiding. Jongeren van 13 – 18 jaar gaan naar de internationale schakelklas op het Valuascollege. Overal wordt extra gelet op het welzijn en mentaal welbevinden.

Vanuit verenigingen, ondernemers, bedrijven en inwoners worden er allerlei activiteiten voor Oekraïense vluchtelingen georganiseerd zoals taallessen, sporten en koken. De gemeente heeft Welcome App Nederland, een landelijke organisatie die lokale initiatieven in beeld brengt, gevraagd om de Venlose initiatieven te bundelen op www.welcomeapp.nl.

Wilt u zelf in actie komen en Oekraïense vluchtelingen helpen? Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Dat kan. Meer informatie, o.a. ook over gemeentelijke subsidie, vindt u op www.venlo.nl/oekraine.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 12 mei 2022 om 10:42 op Nu Venlo