Venlo organiseert taallessen voor vluchtelingen

Groep Oekraïense vluchtelingen bezig met de taalles
Nieuws - donderdag 21 juli 2022
Tekst
Foto
Leesduur 3 minuten

In samenwerking met Gilde Educatie organiseert de gemeente Venlo vanaf mei jl. taallessen voor Oekraïense vluchtelingen.

Vanuit de verschillende opvanglocaties in de gemeente zijn inmiddels 9 groepen van gemiddeld 10 personen opgestart. Naast de vrijwilligers zijn de Oekraïense deelnemers ontzettend enthousiast over de taallessen. Ze zijn dankbaar dat ze dit aanbod krijgen en maken hier dan ook veelvuldig gebruik van. Op donderdag 21 juli bracht wethouder Frans Schatorjé een bezoek aan een taallesgroep die bij Hotel Rooland in Arcen actief is.

Ook vluchtelingen die bij particulieren verblijven, kunnen deelnemen aan de taallessen. Naast luister- en spreekvaardigheden is er tijdens de lessen aandacht voor de Nederlandse en lokale cultuur. Wethouder Schatorjé benadrukt het belang van de taallessen: “Het is zo belangrijk dat vluchtelingen snel zelf hun weg vinden in de Venlose samenleving. Taal is daarbij cruciaal. Dit lesprogramma zorgt er voor dat vluchtelingen sneller meedoen in onze gemeenschap en zich eerder thuis voelen in Venlo.”   

Gilde Educatie is gevraagd een lesprogramma te ontwikkelen dat is afgestemd op de behoeften van de vluchtelingen. De lesmodules worden ondersteund in de Oekraïense taal. Voor het werven van vrijwilligers wordt er samengewerkt met de partners van het Taalhuis Venlo: Vluchtelingenwerk, Groen Licht, Incluzio, Gilde Educatie en de gemeente Venlo. De lessen worden gegeven door getrainde vrijwilligers die hiervoor speciaal zijn opgeleid en die worden begeleid door professionele NT2-docenten van Gilde Educatie. Inmiddels hebben zich 20 vrijwilligers aangemeld, waarvan er al 14 zijn getraind.

Na de zomervakantie wordt de volgende groep vrijwilligers getraind zodat er meer taallesgroepen kunnen starten. Het streven is om uit te groeien naar zo’n 300 deelnemers. Het ontwikkelde lesprogramma zou in de toekomst ook ingezet kunnen worden voor bijvoorbeeld arbeidsmigranten.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 21 juli 2022 om 16:33 op Nu Venlo