Week van het geld 2023: ‘Bedwing de Bling’

Jonge vrouw die een smartphone en pinpasje in de hand houdt.
Nieuws - donderdag 30 maart 2023
Tekst
Foto
Leesduur 3 minuten
In de week van 27 tot en met 31 maart is het de landelijke Week van het Geld. In de Week van het geld, dit jaar met als thema ‘Bedwing de Bling’, gaan scholen aan de slag om jongeren verstandig te leren omgaan met geld.

Financiële verleidingen

Decoratief

Het thema ‘Bedwing de bling’ gaat over financiële verleidingen (‘bling’) waar jongeren mee te maken krijgen en hoe hiermee om te gaan. De verleidingen om iets te kopen zijn groot als je veel gebruik maakt van social media op je smartphone; en dat doen jongeren. Iedere dag worden ze honderden keren blootgesteld aan waanzinnige aanbiedingen, toffe kleren om te kopen of een advertentie voor juist die sneaker die ze al langer op het oog hebben. Veel jongeren bouwen op die manier ongewild én zonder er echt bewust van te zijn een schuld op. Een schuld die op de korte termijn maar ook op de langere termijn grote gevolgen kan hebben; bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek.

Voorkomen is beter dan genezen

Internationaal onderzoek liet eerder al zien dat één op de vijf 15-jarigen in Nederland de basisvaardigheden mist om alledaagse financiële beslissingen te nemen. De betalingsproblemen onder jongeren tot 24 jaar zijn de afgelopen vijf jaar met bijna 70% gestegen. Dat is een enorme groei. Daarom is het belangrijk om kinderen en jongeren te leren hoe je slim kunt omgaan met geld. De Week van het geld helpt hierbij met tips, inzichten, gesprekken en advies op basisscholen, het voortgezet onderwijs en mbo’s.  

Hulp bij geldzorgen

Gemeente Venlo biedt ook hulp en ondersteuning bij geldzaken. Zo kunt u advies krijgen voordat u problemen heeft. En als er al schulden zijn? Dan kijken we samen hoe we dit kunnen aanpakken. Dan doen we samen met partners in het veld. Bekijk hieronder waar u terecht kunt met vragen over geld.

  • Get a grip

Get a grip is een handige tool die u verder helpt en grip geeft op uw uitgaven. Kijk op: www.gripopjemoney.nl

  • Jongeren Servicepunt (JSP)

Jongeren kunnen terecht bij het Jongeren Service Punt JSP. Zij kunnen binnenlopen op de Parade in Venlo voor een luisterend oor, informatie en hulp. Kijk op de website van Incluzio Sociale Basis: www.incluziosocialebasis.nl/onderwerpen/jeugd-jongeren

  • Informatie- en Adviespunten Incluzio Sociale Basis

Hier kunt u terecht met vragen over financiën of hulp bij administratie en geldzaken. Kijk op de pagina Informatie- en Adviespunten voor waar en wanneer zij open zijn.

  • Humanitas

Vrijwilligers van Humanitas helpen mensen om hun geldzaken en administratie op orde te krijgen en te houden, en geven goede tips om het zelf verder te kunnen. Vrijwilligers helpen een deelnemer in principe voor de periode van maximaal één jaar. Kijk op de website van Humanitas voor meer informatie: Humanitas Thuisadministratie Venlo

  • Geldplannen: het online actieplan

Geldplannen zijn een handige manier om tips te krijgen over geld. Inwoners kunnen gebruikmaken van online geldplannen van het NIBUD. U vult het plan – anoniem – in, en na het invullen heeft u een handig actieplan in handen. Kijk voor het invullen van een geldplan op: www.startpuntgeldzaken.nl/venlo

  • SchuldHulpMaatje

SchuldHulpMaatje komt bij inwoners thuis, in de Bibliotheek Venlo, de Jongerenkerk of bij het Groenewold. Zij zijn bereikbaar via het emailadres: info@schuldhulpmaatjevenlo.nl, of telefonisch via 06-10675509. Zij helpen u om overzicht te krijgen en geven tips hoe u slim(mer) met geld kunt omgaan.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 30 maart 2023 om 14:41 op Nu Venlo