Week van het geld 2023: ‘Bedwing de Bling’

Financiële verleidingen

Het thema ‘Bedwing de bling’ gaat over financiële verleidingen (‘bling’) waar jongeren mee te maken krijgen en hoe hiermee om te gaan. De verleidingen om iets te kopen zijn groot als je veel gebruik maakt van social media op je smartphone; en dat doen jongeren. Iedere dag worden ze honderden keren blootgesteld aan waanzinnige aanbiedingen, toffe kleren om te kopen of een advertentie voor juist die sneaker die ze al langer op het oog hebben. Veel jongeren bouwen op die manier ongewild én zonder er echt bewust van te zijn een schuld op. Een schuld die op de korte termijn maar ook op de langere termijn grote gevolgen kan hebben; bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek.
Voorkomen is beter dan genezen
Internationaal onderzoek liet eerder al zien dat één op de vijf 15-jarigen in Nederland de basisvaardigheden mist om alledaagse financiële beslissingen te nemen. De betalingsproblemen onder jongeren tot 24 jaar zijn de afgelopen vijf jaar met bijna 70% gestegen. Dat is een enorme groei. Daarom is het belangrijk om kinderen en jongeren te leren hoe je slim kunt omgaan met geld. De Week van het geld helpt hierbij met tips, inzichten, gesprekken en advies op basisscholen, het voortgezet onderwijs en mbo’s.
Hulp bij geldzorgen
Gemeente Venlo biedt ook hulp en ondersteuning bij geldzaken. Zo kunt u advies krijgen voordat u problemen heeft. En als er al schulden zijn? Dan kijken we samen hoe we dit kunnen aanpakken. Dan doen we samen met partners in het veld. Bekijk hieronder waar u terecht kunt met vragen over geld.
-
Get a grip
Get a grip is een handige tool die u verder helpt en grip geeft op uw uitgaven. Kijk op: www.gripopjemoney.nl.
-
Jongeren Servicepunt (JSP)
Jongeren kunnen terecht bij het Jongeren Service Punt JSP. Zij kunnen binnenlopen op de Parade in Venlo voor een luisterend oor, informatie en hulp. Kijk op de website van Incluzio Sociale Basis: www.incluziosocialebasis.nl/onderwerpen/jeugd-jongeren
-
Informatie- en Adviespunten Incluzio Sociale Basis
Hier kunt u terecht met vragen over financiën of hulp bij administratie en geldzaken. Kijk op de pagina Informatie- en Adviespunten voor waar en wanneer zij open zijn.
-
Humanitas
Vrijwilligers van Humanitas helpen mensen om hun geldzaken en administratie op orde te krijgen en te houden, en geven goede tips om het zelf verder te kunnen. Vrijwilligers helpen een deelnemer in principe voor de periode van maximaal één jaar. Kijk op de website van Humanitas voor meer informatie: Humanitas Thuisadministratie Venlo.
-
Geldplannen: het online actieplan
Geldplannen zijn een handige manier om tips te krijgen over geld. Inwoners kunnen gebruikmaken van online geldplannen van het NIBUD. U vult het plan – anoniem – in, en na het invullen heeft u een handig actieplan in handen. Kijk voor het invullen van een geldplan op: www.startpuntgeldzaken.nl/venlo.
-
SchuldHulpMaatje
SchuldHulpMaatje komt bij inwoners thuis, in de Bibliotheek Venlo, de Jongerenkerk of bij het Groenewold. Zij zijn bereikbaar via het emailadres: info@schuldhulpmaatjevenlo.nl, of telefonisch via 06-10675509. Zij helpen u om overzicht te krijgen en geven tips hoe u slim(mer) met geld kunt omgaan.