Provincie Limburg financiert Subsidieregel Verhuisvouchers gemeente Venlo 2024 mee

We zien een deur in een woonkamer met een sleutel erin waaraan een klein houten huisje hangt, met verhuisdozen op de achtergrond.
Nieuws - donderdag 30 mei 2024
Tekst
Leesduur 5 minuten

Sinds 1 januari 2023 kunnen ouderen die de AOW-leeftijd hebben bereikt een subsidie van € 3.000,- aanvragen bij gemeente Venlo. Deze wordt gebruikt voor een verhuizing vanuit een eengezinswoning in de sociale huur naar een levensloopbestendige sociale huurwoning.

De provincie Limburg ondersteunt de subsidieregeling met een cofinanciering van € 50.000,- in 2024.

Doelstelling verhuisvouchers 2024

Ouderen die nu in een eengezinswoning wonen en graag willen verhuizen naar een levensloopbestendige sociale huurwoning, kunnen rekenen op persoonlijke begeleiding en financiële steun. Hiervoor moeten ze ingeschreven staan bij één van de woningcorporaties Woonwenz, Antares of Wonen Limburg. Dan komen ze op basis van wanneer ze ingeschreven zijn in aanmerking voor een passende levensloopbestendige sociale huurwoning. 

Het komt er feitelijk op neer dat ouderen geen voorrang krijgen bij huisvesting. Ze moeten ingeschreven staan en de tijd dat ze ingeschreven staan telt mee om in aanmerking te komen voor een woning. Op deze wijze willen corporaties de woonruimteverdeling ‘eerlijk’ houden.

Hierdoor ontstaat doorstroming; bestaande woningen komen weer vrij waardoor meer huishoudens door kunnen groeien naar een woning die beter past bij hun woonwensen en -behoeftes. Dit heeft veel invloed op het waarmaken van woonwensen. Doorstroming zorgt er voor dat bestaande woningen vaker beschikbaar komen en dat er beter gebruik wordt gemaakt van de woningvoorraad. Zo kunnen ouderen toegankelijk, veilig en comfortabel oud worden in een levensloopbestendige woning. Daarnaast kunnen (toekomstige) maatschappelijke kosten lager gaan uitvallen. Denk bijvoorbeeld aan de uitgaven voor thuiszorg of uitgaven voor woningaanpassingen vanuit de Wmo.

Samenwerking met partners

Gemeente, woningcorporaties, zorg- en welzijnspartijen en de provincie Limburg werken samen om doorstroming te vergroten. Zorgpartijen en Incluzio Sociale Basis komen bij ouderen over de vloer en zien verhuiswensen. Als ouderen niet goed weten hoe ze een verhuizing kunnen aanpakken, dan verwijzen deze partijen hen door naar een verhuurmakelaar van de woningcorporatie. De verhuurmakelaar brengt de woonwensen in beeld. Als er een match gemaakt kan worden met het bestaande woningaanbod van de corporaties, dan helpt de verhuurmakelaar ook bij het aanvragen van een verhuisvoucher. De gemeente Venlo en de provincie Limburg financieren de Verhuisvouchers. In 2024 zijn er al 20 verhuisvouchers uitgedeeld. Hiermee is er nog budget beschikbaar voor 50 verhuisvouchers. 

Wethouder Verhaegh (wonen) is blij met de provinciale cofinanciering: ‘Goed om te zien dat de provincie voor 2024 bijdraagt aan de verhuisvouchers. We zien dat we mensen er echt blij mee maken. Het kan net dat laatste steuntje in de rug zijn om door te stromen naar een andere woning. Hierdoor komen er weer andere woningen – vaak geschikt voor gezinnen – vrij. Dit is een hele concrete en duidelijke maatregel, waarvan ik hoop dat meer ouderen er gebruik van gaan maken.”

Voorwaarden

Bent u benieuwd naar de voorwaarden van de Subsidieregeling Verhuisvouchers 2024? Deze kunt u bekijken via www.venlo.nl/verhuisvoucher. Vragen kunt u per e-mail sturen naar wonen@venlo.nl of neem telefonisch contact op met de gemeente via 14 077.  

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 30 mei 2024 om 10:25 op Nu Venlo