Venlo verstevigt aanpak dakloze internationale werknemers

Skyline Venlo vanuit Blerick in de avond
Nieuws - maandag 2 september 2024
Tekst
Leesduur 4 minuten

Een regionaal expertteam gaat in Noord-Limburg aan de slag om meer grip te krijgen op het groeiend aantal dakloze internationale werknemers.

Tweejarige pilot

De nieuwe aanpak, die vanuit het Zorg- en Veiligheidshuis wordt gecoördineerd en uitgevoerd, moet zorgen voor meer inzicht in de problematiek, snellere en meer gerichte actie op concrete casussen en grotere betrokkenheid van uitzenders, huisvesters en werkgevers. Het gaat om een tweejarige pilot, waarvoor de Venlose gemeenteraad in november 2023 een bedrag van € 700.000 beschikbaar heeft gesteld.

Met dit geld kan de huidige 9-sporen aanpak, die Venlo in 2021 heeft ontwikkeld, worden verstevigd. Daarnaast wordt regionale samenwerking en afstemming op het gebied van internationale werknemers gestimuleerd door het team onder te brengen bij het Zorg- en Veiligheidshuis. Een regionale coördinator geeft sturing aan een operationeel team en zorgt voor meer afstemming tussen gemeenten, zorgpartners, politie en Stichting Barka. Het operationele team bestaat uit een drietal straathoekwerkers die nauw samenwerken met de straathoekwerker van Stichting Barka Venlo. Een schakelfunctionaris gaat aan de slag met het bedrijfsleven. Zo moet de problematiek in de totale keten beheersbaarder worden.

Stevige samenwerkingsaanpak

“Deze meer robuuste aanpak is hier echt noodzakelijk,” aldus wethouder Jacques Smeets.  “We willen de leefbaarheid en veiligheid in Venlo en de regio verbeteren, kwetsbare werknemers beschermen en malafide uitzendbureaus steviger aanpakken. Deze groeiende problematiek stopt niet bij de gemeentegrenzen en vraagt dus om een stevige, gerichte en regionale samenwerkingsaanpak. Ik ben dan ook blij dat de gemeenteraad hiervoor budget heeft vrijgemaakt.”  

Koppeling tussen werk en onderdak

In Noord-Limburg wonen en werken zo’n 32.000 internationale medewerkers, voornamelijk afkomstig uit Polen, Roemenië en Bulgarije. Met veruit de meesten gaat het goed. In Venlo gaat het om zo’n 6.500 medewerkers, waarvan er naar schatting zo’n 40 - 75 dakloos zijn. Wat hen kwetsbaar maakt, is de koppeling tussen werk en onderdak en het gebrek aan kennis over rechten en plichten in Nederland. Wanneer men werkloos raakt, verliest men in veel gevallen ook onderdak en komt men vaak op straat terecht, omdat terugkeer naar land van herkomst niet altijd mogelijk is. Tot 2040 wordt nog een groei verwacht van het aantal internationale werknemers in Noord-Limburg.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op maandag 2 september 2024 om 09:56 op Nu Venlo