Nieuwe locatie maatschappelijke opvang

Nieuwe locatie maatschappelijke opvang
De gemeente heeft de wettelijke taak om opvang te bieden aan mensen die om wat voor reden dan ook een dak boven hun hoofd zijn kwijtgeraakt. In een Maatschappelijke Opvang krijgen dak- en thuislozen naast onderdak ook passende ondersteuning om hun leven weer op de rit te krijgen. Venlo heeft verspreid over de gemeente meerdere Maatschappelijke Opvang locaties.

Nieuwe tijdelijke locatie

Om de dak- en thuislozen goed op te kunnen vangen heeft het college van burgemeester en wethouders gezocht naar een locatie voor een nieuw te realiseren tijdelijke opvanglocatie, voor de duur van maximaal 10 jaar. Voor de nieuwe locatie is gekozen voor de hoek Bakkersstraat/Snijdersstraat in Venlo-Noord. 

Hier komt een nieuwbouwlocatie. Er is een keuze gemaakt voor nieuwbouw, vooral om het beheer en de organisatie in en om de locatie goed te kunnen organiseren. De ervaring leert dat tijdelijke locaties in bestaande gebouwen te veel nadelen hebben en niet goed te beheren zijn. 

Deze locatie biedt straks onderdak aan 32 dak- en thuislozen. Daarnaast zijn er in de winterperiode nog 32 plekken voor noodopvang bij winterkou. 

Moveoo vangt op deze locatie straks een aantal doelgroepen op; maatschappelijke opvang, beschermd wonen en winteropvang. In de maatschappelijke opvang zitten mensen uit Venlo en soms uit de regio die hulp en ondersteuning nodig hebben om hun leven weer op te pakken. Zij verblijven meestal tussen de 3-6 maanden in deze voorziening. Soms vervolgen zij hun ondersteuningstraject in het onderdeel beschermd wonen. Daar kunnen zij dan nog ca. 2 jaar verder werken aan het herstel voordat ze uitstromen naar een zelfstandige woning. 

Daklozen die geen gebruik willen of mogen maken van de Maatschappelijk Opvang, kunnen bij winterkou gebruikmaken van de winternoodopvang.

Ontwerp 

De architect werkt op dit moment nog aan de tekeningen. Deze worden hier zo snel mogelijk toegevoegd. 

Planning 

  • Oktober 2024: De omgevingsvergunning wordt door de gemeente ingediend
  • November/december 2024: Het College van B&W heeft de omgevingsvergunning (BOPA) verleend. 
  • 2025 kwartaal 2: Het college van B&W neemt het besluit over de omgevingsvergunning (bouwwerk). Daarna volgt de bezwaarperiode. Voor meer informatie: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-492685.html
  • Q4 2025: Het is streven om de locatie in het vierde kwartaal van 2025 gereed te hebben
  • Na 2025: De daklozenopvang op deze plek is tijdelijk. Het pand is in gebruik voor een periode van maximaal 10 jaar.
Veelgestelde vragen

De locatie voldoet aan alle vereisten die zijn gesteld. Daarnaast is het perceel eigendom van de gemeente, waardoor het gebouw op korte termijn te realiseren is. Ook ligt de locatie in nabijheid van (centrum)voorzieningen. In een nieuwbouwlocatie kan de opvang zo georganiseerd worden dat die zowel voor Moveoo als voor de omgeving goed te beheren is. 

Het college heeft alternatieven beoordeeld en komt tot het oordeel dat de locatie Bakkersstraat/ Snijdersstraat het beste voldoet. 

We kiezen nu voor een tijdelijke oplossing voor maximaal 10 jaar met een flexibel gebouw. Zodra de nieuwbouw afgerond is, start de zoektocht naar een permanente locatie in Venlo.

De vergunning wordt verleend voor maximaal 10 jaar.

De gemeente Venlo is van mening dat een Maatschappelijke Opvang met goede beheerafspraken op een goede manier in deze wijk kan landen.

De locatie krijgt 3 functies; maatschappelijke opvang, beschermd wonen en winteropvang.

In de maatschappelijke opvang zitten mensen uit Venlo en soms uit de regio die hulp en ondersteuning nodig hebben om hun leven weer op te pakken. Zij verblijven meestal tussen de 3-6 maanden in deze voorziening. Soms vervolgen zij hun ondersteuningstraject in het onderdeel beschermd wonen. Daar kunnen zij dan nog ca. 2 jaar verder werken aan het herstel voordat ze uitstromen naar een zelfstandige woning. Daklozen die geen gebruik willen of mogen maken van de Maatschappelijk Opvang, kunnen bij winterkou gebruikmaken van de winternoodopvang.

Nee

Het streven is deze locatie medio 2025 gereed te hebben. 

  • 16 personen in de maatschappelijk opvang.
  • 16 personen in het begeleid wonen-traject.
  • Max. 32 in de winteropvang. Dit zijn echter geen permanente bewoners. Alleen als het vriest zullen deze personen worden opgevangen.

Wanneer er een vergunning wordt afgegeven aan Moveoo dan horen daar ook afspraken bij waar wij Moveoo aan houden. Denk aan afspraken over toezicht in en om de locatie en over het gedoogbeleid van drugsgebruik.

De bevoegdheid van Moveoo geldt voor de directe omgeving. Daarbuiten geldt de normale handhaving door politie en BOA’s. 

In de nieuwe situatie met een nieuw gebouw is Moveoo beter toegerust in het beheer van de locatie. De verwachting is dat daardoor minder overlast buiten ontstaat.

De gemeente is zich bewust van de problematiek op de huidige locatie. De gemeente zou graag, wanneer de locatie klaar is, met een commissie van inwoners met regelmaat aan tafel willen om de situatie in de omgeving te bespreken en te bekijken wat er nodig is.

Op 8 november neemt de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling een besluit over de benodigde investering. De besluitvorming over realisatie van een Maatschappelijke Opvang is aan het college van Burgemeester en Wethouders. De gemeenteraad gaat over de financiële middelen die nodig zijn om de opvang te realiseren, maar dus niet over de plek. 

Zodra de omgevingsvergunning formeel is aangevraagd en afgegeven start de bezwaartermijn. De verwachting is dat dit in november/december zal zijn. Op overheid.nl worden alle aanvragen gepubliceerd. Wanneer het gepubliceerd is, zullen wij dit delen met de klankbordgroep en op deze pagina vermelden. 

De realisatie van de Maatschappelijke Opvang staat los van de herstructureringsplannen van Woonwenz voor de Klokkengieterstraat. 

De voorkant heeft 1 woonlaag. Het hoogste deel telt drie woonlagen.

Uitgangspunt in het ontwerp en de inrichting is dat de bestaande bomen zo veel mogelijk gespaard blijven. In het ontwerp is rekening gehouden met de bomen in de directe omgeving. 

Uitgangspunt is dat we voorzieningen willen behouden. Wellicht moeten we voorzieningen verplaatsen. In overleg met de wijk willen we een plan maken over speelvoorzieningen en mogelijke andere voorzieningen in de omgeving. 

Contact

Voor meer informatie of vragen over de nieuwbouw kunt u een bericht sturen naar mo-venlo@venlo.nl