Uitgebreide plannen

Decoratief
Heeft u plannen om bijvoorbeeld uw bedrijf te vestigen of uit te breiden of wilt u (meerdere) woningen realiseren? Dat is wat wij noemen een ‘complex initiatief’. Complex, omdat uw plan meerdere afdelingen binnen de gemeente Venlo raakt. Of zelfs meerdere vergunningverlenende organisaties buiten de gemeente Venlo om.

Voor deze aanvragen volgen we een procedure die zich kenmerkt door overleg en afstemming. Deze werkwijze is gericht op het uitwisselen van informatie en het samen toewerken naar een mogelijke vergunningaanvraag.

Na het indienen van uw plan is onze eerste stap dat we gaan kijken of uw aanvraag past binnen de gemeentelijke visies en plannen. De gemeente gaat uw plan beoordelen op wenselijkheid. Past het in de plannen voor de omgeving, past het maatschappelijk en wat betekent het voor de sociale leefomgeving? 

Binnen een week hoort u van ons of uw aanvraag past. Zo weet u of het zinvol kan zijn om uw plannen verder te gaan uitwerken. Als dat zo is, dan wordt uw plan geagendeerd voor de zogenoemde omgevingstafel. Als gemeente zorgen we er dan voor dat uw plan besproken wordt met alle mogelijke partijen en specialisten waar u mee te maken kunt krijgen. Bouw, milieu, groen vanuit de gemeente Venlo. Maar ook andere organisaties, zoals het waterschap of de provincie, als er raakvlakken zijn met deze organisaties. Zo zitten we letterlijk aan tafel met alle betrokken partijen.

Wilt u snel laten toetsen of uw plan wenselijk is en naar de Omgevingstafel kan? Vul dan het formulier voor het indienen van een principeverzoek in. 

Aan de Omgevingstafel

Als uw plan past en naar de Omgevingstafel kan, dan krijgt u een vaste contactpersoon binnen de gemeente Venlo. Die organiseert voor en met u de omgevingstafel, waar u aan tafel gaat met de ambtenaren van de gemeente Venlo, maar ook met externe partijen die een rol kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het waterschap, de provincie, het Rijk, de omgevingsdienst, de welstand, de veiligheidsregio en de GGD. Doel van de omgevingstafel is samen met u te zoeken naar de beste manier om uw plannen binnen de geldende regels en kaders mogelijk te maken. 

De voordelen van de Omgevingstafel

Samen werken aan de Omgevingstafel heeft voor u de volgende voordelen:

  • Alle betrokken mensen in één keer aan tafel
  • Persoonlijk contact, juist omdat we uw initiatief mogelijk willen maken
  • In een vroeg stadium in één keer duidelijkheid over alle kaders en regels die gelden voor uw plan
  • Alle informatie direct op tafel, meteen helder welke onderzoeken nodig zijn
  • Beoordelende ambtenaren denken met u mee over de beste oplossing
  • Snellere doorlooptijd
  • Eindresultaat is concept aanvraag en concept vergunning
  • Goede basis voor het indienen van een formele vergunningsaanvraag

De Omgevingstafel

Externe video URL

Omgevingstafel in 3 ronden

Vaak zijn meerdere omgevingstafels nodig om te komen tot een definitieve vergunningsaanvraag. Afhankelijk van uw plan, bekijken we samen hoe van de verkennende omgevingstafel toegewerkt kan worden naar het ontwikkelen van een globaal ontwerp en daarna te komen tot een definitief ontwerp. Afhankelijk van het plan zijn deze fases ook te combineren in 1 omgevingstafel. Maar het is ook mogelijk dat we door grote wijzigingen in de plannen een fase twee keer zullen doorlopen. Dat alles in het belang van het komen tot een goed plan en een concrete vergunningaanvraag.

Venlo kent 3 rondes

Verkennen

Samen met u en uw adviseurs verkennen we de kaders en randvoorwaarden. Iedereen aan tafel reageert vanuit de eigen expertise. Water, geluid, milieu, gezondheid, natuur en ook bijvoorbeeld verkeer en parkeren komen aan bod. Reacties van omwonenden en belanghebbenden komen ook in beeld, bijvoorbeeld over toenemende drukte of overlast of bijvoorbeeld een vermindering van het uitzicht. 

Resultaat van deze verkenning is een samen gedragen programma van eisen, waarmee u verder aan de slag kunt.

Globaal Ontwerp 

Het programma van eisen is de basis voor een globaal ontwerp dat u indient bij de gemeente. Dit kan zijn in de vorm van bijvoorbeeld een stedenbouwkundig plan of een landschapsvisie. In deze fase verkennen we samen of alle eisen en wensen voldoende meegenomen zijn in het ontwerp. Als er nog knelpunten zijn dan bespreken we die. Maar we bedenken ook samen oplossingen of brengen aanvullende ideeën in. 

Aan het einde van deze bijeenkomst weet u of uw plan door kan naar de definitieve ontwerptafel.

Definitief Ontwerp 

U heeft een definitief ontwerpplan met bijbehorende stukken bij de gemeente ingediend. Tijdens de tafel wordt gecheckt of het ontwerp voldoet aan alle gestelde criteria en kaders. Ook de concept vergunning is gereed en wordt doorgesproken. Na deze tafel weet u, waarmee u in de definitieve formele aanvraag rekening moet houden. Alle details, voorschriften en maatregelen zijn met elkaar besproken en verkend. Alle onderzoeken zijn beschikbaar en zo nodig ook de conceptovereenkomsten. In het geval van een wijziging van het Omgevingsplan is een concept ontwerp beschikbaar.

Goed om te weten

  • De Omgevingstafel is een informeel vooroverleg. Daarna dient u de definitieve aanvraag in en vindt de beoordeling plaats. Alhoewel de kans groot is dat er een positief besluit volgt, kunt u geen rechten ontlenen aan de uitkomsten van de omgevingstafel.
  • Samen met uw contactpersoon bij de gemeente bespreekt u de planning en bepaalt u wanneer uw plan klaar is voor behandeling in de omgevingstafel. Uw contactpersoon zorgt voor de organisatie van de omgevingstafel.
  • Onderdeel van de omgevingstafels kan ook zijn een omgevingsdialoog met mensen in de omgeving. Er is een gemeentelijke handreiking voor het voeren van een omgevingsdialoog.
  • De omgevingstafels worden ingepland op de donderdagochtend tussen 10 en 12 uur. Er wordt een verslag gemaakt.