Nieuw zwembad

De Wisselslag

Voorlopig ontwerp zwembad De Wisselslag

Venlo presenteert een nieuw zwembadontwerp

De nieuwbouw van Zwembad de Wisselslag gaat een nieuwe fase in. Na nieuwe innovatieve aanpassingen in het ontwerp om het zwembad nog duurzamer te maken, start de aanbesteding van de bouw. Een mooi, uitdagend project voor bouwers en installateurs, waar duurzaamheid, innovatieve oplossingen, architectuur en klantgerichte inrichting samenkomen. De verwachting is dat het nieuwe zwembad klaar voor gebruik is voor de zomer van 2025.

Duurzaam en groen

Het nieuwe gebouw wordt volledig duurzaam gebouwd. Zo wordt het hele dak maximaal gebruikt voor energieopwekking. Dat gebeurt met zonnepanelen en zogenaamde heatpipes (zonnecollectoren die warmte produceren). Daarnaast gaat het zwembad gebruikmaken van thermische en elektrische accu’s. Zo wordt energie en warmte opgeslagen en kunnen de opbrengsten van de zonnepanelen het hele jaar door gebruikt worden.

Het ontwerp heeft veel aandacht voor groen. Er wordt niet gekozen voor één groot gebouw, maar juist voor een mooie inpassing in het bestaande groen. De vormgeving is gericht op maximaal behoud van de prachtige bomen in het gebied. Door te werken met gekoppelde gebouwblokken ontstaat er een natuurlijke verbinding tussen binnen en buiten.

De verwachting is dat begin 2024 de eerste schop de grond in kan, zodat medio 2025 zwemmers een verfrissende duik kunnen nemen in deze prachtige nieuwe zwemomgeving.

Gebouw in het groen

Het nieuwe gebouw gaat mooi op in de groene en boomrijke locatie. Door de grote glaspuien die tot aan de dakrand lopen is er maximale relatie vanuit het zwembad met de omgeving. Het voelt bijna alsof je buiten zwemt. Het geheel zorgt voor een vriendelijk gebouw met veel aandacht voor de mens en de omgeving.

Gebouw en entreeplein
Gebouw en entreeplein

Het gebouw opent zich optimaal richting het groene entreeplein. De bezoekers worden welkom geheten door de transparante gevels en luifel bij de entree. Het parkeerterrein is overzichtelijk en heeft een groen karakter.

Impressie entree
Impressie entree

De zachte en natuurlijke uitstraling zorgt voor een aangenaam tijdloos gebouw. Met extra functies, een nieuwe padenstructuur en een maximaal vergroend plein, wordt de voormalige ligweide een waardevolle openbare plek voor omwonenden en de buurt.

Wisselslag nieuwbouw - Ruimte voor bomen
Ruimte voor bomen

Op het terrein staan prachtige bomen die we graag willen behouden. Daarom is gekozen om het gebouw aan te passen aan de omgeving en plooit het gebouw zich er omheen. Het karakter van het gebied wordt daarmee behouden en gebruikers worden steeds verrast door indeling en opzet van het terrein.

Wisselslag nieuwbouw
Warme entree met zicht op sport

Bezoekers hebben direct bij binnenkomst zicht op het prachtige 25 meterbad, maar ook een doorkijk naar de andere baden. De entreebalie en bar zijn gekoppeld en vanuit dit centrale punt hebben ook de medewerkers optimaal zicht op de bezoekers, zodat dienstverlening optimaal geboden kan worden.

Wisselslag Blerick - Therapie- en multifunctioneel bad
Therapie- en multifunctioneel bad

Tussen de baden zorgen hoge puien voor maximale transparantie. Hierdoor is een doorkijk door het hele complex mogelijk. Dit zorgt voor een ontspannen sfeer en zicht op de aangename binnenruimtes. De warme en natuurlijke materialen en open gevels, met zicht op groen, zorgen voor een interieur waar bezoekers graag en ontspannen verblijven.

Wisselslag Blerick - Whirpool
Whirpool

Een echt eyecatcher is de whirlpool. Deze ligt onder een daklicht en is echt een beeldbepalend element. De whirlpool ligt tussen het multifunctioneel bad en het therapiebad. Een heerlijke plek om te ontspannen en weg te dromen, met het gevoel van buiten zijn.