750 jaar Venloos archief

Banner gemeentearchief Venlo
Nieuws - donderdag 22 september 2022
Tekst
Foto
Leesduur 3 minuten
Vandaag, 22 september, vieren we 750 jaar archivering in Venlo. Met de officiële ingebruikname van het e-Depot, het jubileumboek en een tentoonstelling, is er volop aandacht voor deze mijlpaal van het Venloos Gemeentearchief.

Vandaag viert het Gemeentearchief dat het oudste document 750 jaar geleden werd geschreven. Het document (een tolbrief) dateert uit de maand september van het jaar 1272. Dit jubileum is aangegrepen om ook het nieuwe e-Depot in gebruik te nemen. Het e-Depot is een omgeving waarin het digitale archief van de gemeente Venlo en digitale erfgoedcollecties duurzaam toegankelijk zijn. Het vullen van het e-Depot, met digitale informatie, gaat de komende jaren verder. Die informatie wordt dan via de website ter beschikking gesteld aan het publiek.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Gemeentearchief heeft burgemeester Antoin Scholten officieel het e-Depot in gebruik genomen. Via de website zijn de eerste digitale bestanden al te raadplegen. Naast de akten van de Burgerlijke Stand,  de historische krantencollecties en fotomateriaal zijn nu ook de oorkonden uit het Oud Archief en de omvangrijke collectie bidprentjes digitaal te raadplegen.

Ook is het jubileumboek gepresenteerd met verhalen over bijzondere en interessante archiefstukken uit de afgelopen 750 jaar van het Venloos archief. Dit boek is bevat verhalen uit alle delen van de gemeente Venlo en is - tegen contante betaling - te koop voor € 22,50 bij het Gemeentearchief of bij boekhandel Koops.

Volgende week is in het Gemeentearchief een tentoonstelling te bekijken. Van 26 tot en met 30 september worden dan enkele topstukken uit de gemeentelijke collectie getoond. Eén van deze pronkstukken is de oudste oorkonde van september 1272. U kunt tijdens de openingstijden van het Gemeentearchief de tentoonstelling bekijken. Uiteraard kunt u dan ook het jubileumboek aanschaffen.

Burgemeester Antoin Scholten en hoofd van team Archief
Gemeentearchief 750 jaar
Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 22 september 2022 om 08:26 op Nu Venlo