Afsluiting project Jonge Helden op stadhuis Venlo

Wethouder Frans Schatorjé met de Jonge Helden bij het stadhuis.
Nieuws - woensdag 28 juni 2023
Tekst
Leesduur 3 minuten

Op woensdag 28 juni was de afsluiting van het project Jonge Helden. In dit project volgden een aantal jonge helden, geselecteerde leerlingen uit groep 7 en 8, een leerprogramma waarmee ze hun sociale skills hebben aangescherpt. Hiermee dienen zij als rolmodel als het gaat om een positief gedrag.

Alle jongeren die hebben deelgenomen aan dit project, zijn tijdens een feestelijke ceremonie gehuldigd op het stadhuis in Venlo.

Het project

Jonge Helden is een praktisch leerprogramma waarbij de nadruk ligt op positiviteit. Het gaat om het ontwikkelen van sociale skills van jongeren die zich nu al onderscheiden in positiviteit en hun open houding richting de omgeving en autoriteiten. Het doel van Jonge Helden is om dit gedrag te belonen. Deze jongeren zijn geweldige rolmodellen en dienen als voorbeeldfunctie bij het benaderen van hun eigen leeftijdsgroep.

Het project bestaat uit leuke en uitdagende cursussen die geselecteerde jongeren uit de groepen 7 en 8 mogen volgen. Het gaat om zeven bijeenkomsten van twee √° drie uur. Zo krijgen de aankomende jonge helden toffe workshops over social media, gaan ze de wijk in als wijkreporters, gaan ze de uitdaging aan in een escaperoom over geldzaken, volgen ze een training weerbaarheid en nog veel meer. De cursussen zijn erop gericht om het positief effect van betrokkenheid te benadrukken. Deze jongeren kunnen op termijn de rol van de ontbrekende schakel in de hulpverlening invullen en verbinding leggen. Hierdoor kan er sneller gereageerd worden op andere jongeren die hulp en ondersteuning nodig hebben.

Selectie

De leerkrachten van de scholen maken samen met de jongerenwerkers en de Venlose Straatcoach uit de wijk een selectie van leerlingen die mee gaan doen aan het Jonge Helden-project. Hierbij letten ze op:

  • Voorbeeldgedrag in de wijk en de gezinssituatie
  • Voorbeeldgedrag bij sportvereniging of andere vormen van vrijetijdsbesteding
  • Sterke communicatieve en sociale vaardigheden

De aanpak van Jonge Helden laat de kracht zien van het belonen van positief gedrag en de stimulerende werking hiervan richting andere jongeren. Deze jonge helden verdienen het om op deze feestelijke afsluitende dag in het zonnetje gezet te worden!

Dit nieuwsbericht was geplaatst op woensdag 28 juni 2023 om 15:39 op Nu Venlo