Basisschool Harlekijn op weg naar de Gezonde Basisschool van de Toekomst

Opening schoolseizoen Harlekijn met Roel Versleijen
Nieuws - dinsdag 6 september 2022
Tekst
Foto
Leesduur 4 minuten
Al ruim tien jaar wordt er alleen groenten en fruit gegeten op de Harlekijn. Sinds vijf jaar wordt er water gedronken tijdens de kleine pauze. De Harlekijn omarmt, na de ervaringen van de proefweek, het concept van de Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT), waarmee ze op 5 september zijn gestart.

Gelijke kansen

GBT geeft alle kinderen de kans om op te groeien in een gezonde omgeving, ongeacht de situatie en afkomst van het kind. De gemeente Venlo heeft met het programma ‘Gelijke kansen door duurzame samenwerking’ de handen in elkaar geslagen met partners uit onder andere het onderwijs, kinderopvang, sport en cultuur. Kansengelijkheid is hierbij dan ook het verbindende woord bij de vier aandachtsgebieden: taal, onderwijsachterstanden, leefbaarheid (veiligheid) en gezondheid.

GBT beleid

De kinderen van OBS Harlekijn hebben in mei 2021 mogen ‘proeven’ van een proefweek van GBT. Een week lang genieten van een gezonde lunch en een beweegactiviteit. Op 5 september zijn de kinderen van groep 1 t/m 4 gestart met dit project. Bij het overblijven krijgen zij een gezonde lunch aangeboden in de verhouding 80% gezond – 20% minder gezond. Daarna wordt er samen gesport, gedanst en gespeeld. Ook is er een prachtige ‘container’ geplaatst, vol met nieuw spelmateriaal voor de kinderen. Tijdig investeren in preventie levert een bijdrage aan het doorbreken van gezondheids- en sociaal-maatschappelijke achterstanden.

Duurzame samenwerking

Voor de begeleiding van de lunch en de beweegactiviteiten wordt gebruik gemaakt van pedagogisch medewerkers van Brood en Spelen, van Spring Kinderopvang, stagiaires van Cios en ALO, medewerkers van Venlo.fit en overblijfouders van school.

De lunch wordt verzorgd door de medewerkers van Rendiz. Er wordt gebruikgemaakt van regionale producten waarbij een faire prijs voor zowel de boer en de lunchverzorger als de school/gemeente uitgangspunt is.

Vitale toekomst

Het overblijven is immers niet verplicht. Als ouders het financieel niet kunnen betalen, wordt dit vanuit subsidiegelden vergoed. De Harlekijn hoopt dat er sprake zal zijn van een olievlekwerking. Kinderen vinden het heerlijk om samen te eten, keuze te hebben tijdens de lunch en samen te bewegen. De gemeente Venlo hoopt en spreekt de ambitie uit dat bewegen en gezond eten in het DNA van elk Venlo’s kind komt te zitten, ofwel een vitale toekomst voor alle Venlose kinderen!

Opening GBT

Maandag 5 september werd het schoolseizoen dan ook geopend met een feestje. In aanwezigheid van Roel Versleijen als voorzitter van de stuurgroep Gelijke Kansen Venlo, de diverse partners en Nola de mascotte van Venlo.fit - werd er gedanst en gezongen en kregen alle kinderen van de groepen 1 t/m 4 een eigen broodtrommel. De Gezonde Basisschool van de Toekomst gaat starten… Een cadeautje voor de kinderen van de Harlekijn!

Roel Versleijen opent schoolseizoen op Harlekijn
Dit nieuwsbericht was geplaatst op dinsdag 6 september 2022 om 13:10 op Nu Venlo