Bestrijding van de eikenprocessierups weer van start

Boom met rood-wit waarschuwingslint eikenprocessierups
Nieuws - vrijdag 12 mei 2023
Tekst
Leesduur 3 minuten

Eikenprocessierupsen veroorzaken elk jaar overlast door hun brandharen. De gemeente Venlo gaat daarom weer aan de slag met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. In gebieden waar veel mensen lang aanwezig zijn, spuiten we preventief om nesten te voorkomen.

Denk hierbij aan drukbezochte plekken, zoals scholen, speelplekken, sportcomplexen en zorgcentra. Op deze locaties worden de bomen, waar dat wettelijk is toegestaan, één keer preventief behandeld met een biologisch middel. Als dit niet helpt, laat de gemeente de nesten verwijderen. Het werk wordt uitgevoerd door boomverzorgingsbedrijf de Nationale Bomenbank.

Investeren biodiversiteit

We investeren ook in het vergroten van de biodiversiteit door meer natuurlijk bermbeheer en het aanplanten van vaste planten. Dat is niet alleen mooier voor de omgeving, maar zorgt ook voor de groei van natuurlijke vijanden in de vorm van allerlei insecten. Daarnaast hangen we nestkastjes op. Hiermee willen we de groei van de populatie kleinere vogels (mezen) stimuleren.

In de afgelopen drie jaar hebben we 400 nestkastjes opgehangen. Ook dit jaar komen er weer een aantal bij. We hopen natuurlijk dat onze inwoners dit voorbeeld volgen en ook een nestkastje ophangen in hun eigen tuin. Zo krijgen we meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en wordt de overlast minder. 

Weghalen nesten

In de periode van half mei tot en met juli leven de eikenprocessierupsen in groepen bijeen. Dan is de overlast door hun brandharen het grootst. Op de plekken waar de preventieve bestrijding niet voldoende gewerkt heeft, zullen de nesten van de eikenprocessierups op basis van meldingen verwijderd worden. Heeft u in uw eigen tuin te maken met eikenprocessierupsen? Bestrijd de rupsen dan niet zelf, maar huur daar een deskundig bedrijf voor in. 

Mate van overlast eikenprocessierups

Het afgelopen jaar was er in zijn algemeenheid relatief weinig overlast van de eikenprocessierups. Of dat dit jaar zo blijft, is lastig te voorspellen. De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups alleen op drukbezochte plekken in de openbare ruimte. Op andere locaties worden zoveel mogelijk ecologische maatregelen getroffen. Het effect daarvan is sterk afhankelijk van de natuur en daardoor ieder jaar anders. Hierdoor is het ook niet mogelijk om enige mate van overlast te voorkomen. Op minder drukke locaties worden bomen met nesten van de eikenprocessierups als waarschuwing met waarschuwingslint gemarkeerd.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op vrijdag 12 mei 2023 om 16:04 op Nu Venlo