Betere bescherming voor huurders met de Wet goed verhuurderschap

Decoratief
Nieuws - vrijdag 22 december 2023
Tekst
Leesduur 3 minuten

Woondiscriminatie, intimidatie, te hoge servicekosten: bij de verhuur van woonruimte vinden geregeld misstanden plaats. Om hieraan een einde te maken, is sinds 1 juli 2023 de Wet goed verhuurderschap van kracht. Deze wet geeft gemeenten meer mogelijkheden om ongewenst verhuurgedrag tegen te gaan.

De Wet goed verhuurderschap biedt een oplossing voor een aantal grote problemen op de particuliere verhuurmarkt. Allereerst is de wet gericht op het voorkomen en tegengaan van discriminatie en intimidatie. Ook zijn verhuurders verplicht een schriftelijk huurcontract op te stellen. En ze moeten huurders informeren over hun rechten en plichten. Daarnaast moeten arbeidscontract en huurcontract voortaan gescheiden worden. Dat maakt arbeidsmigranten minder afhankelijk van hun werkgever. 

Meldpunt ongewenst gedrag

De gemeente Venlo heeft een meldpunt ingericht waar huurders, woningzoekenden en overige inwoners van Venlo, terecht kunnen als ze ongewenst gedrag ervaren of waarnemen van verhuurders of verhuurbemiddelaars. Verhuurders en verhuurbemiddelaars moeten zich netjes gedragen. Als zij dit niet doen, kan hier een melding van gemaakt worden. Het maakt daarbij niet uit hoe lang u al huurt, of dat u arbeidsmigrant bent of nog een woning zoekt. Een melding maken kan anoniem.

Op venlo.nl leest u precies wat u kunt melden: https://www.venlo.nl/ongewenst-verhuurgedrag-melden.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op vrijdag 22 december 2023 om 16:30 op Nu Venlo