Bewoners verbeteren leefbaarheid en uitstraling Havenkade

De Havenkade met bloembakken, de fietssluis en foto’s op de ramen.
Nieuws - donderdag 1 december 2022
Tekst
Leesduur 4 minuten

Een aantal buurtbewoners van de Maasboulevard in Venlo heeft de krachten gebundeld om de leefbaarheid en uitstraling in dit gebied te verbeteren.

De Maasboulevard kent een lange geschiedenis. Waar het gebied in vroegere tijden een arme volksbuurt is geweest, is de Maasboulevard het laatste decennium ontwikkeld tot een bruisend winkelgebied. Deze ontwikkeling heeft op sommige plekken ook schaduwkanten met zich meegebracht, zoals overlast door hangjeugd en zwerfafval.

Krachten gebundeld

De bewoners van het Lineairgebouw aan de Havenkade zijn hierover al enkele jaren in gesprek geweest met allerlei partijen. Ze concludeerden dat er rondom het gebouw te veel donkere plekken waren, er volop gelegenheid was om met scooters en auto’s door het gebied te rijden, er overlast was door hangjongeren en dat er te veel onkruid stond. Bewoner Theo Joosten: “Je treft elkaar als buurtbewoners regelmatig en bespreekt dan informeel zaken met elkaar. Tijdens een van onze vergaderingen van de Vereniging van Eigenaars besloten we onze krachten te bundelen.” Naast Theo sloten Hans van Liempd en Frank Hendriks zich aan. Het drietal kreeg het mandaat van de eigenaren van de in totaal 68 appartementen en ging aan de slag.

Wensenlijst

“We zijn begonnen met het maken van een wensenlijst. Wat is er nodig om de problemen die we zien aan te pakken? Met dit lijstje in de hand zijn we in gesprek gegaan met de stadsdeelmanager. Hij dacht met ons mee en heeft ons goed op weg geholpen binnen de gemeente”, zegt Hans. De contacten gingen zelfs tot aan wethouder Erwin Boom. Ook hij was enthousiast over de plannen en de pragmatische aanpak. Frank: “Je kunt niet alles bij de gemeente neerleggen. We moeten het samen doen. Maar voor sommige zaken hebben we de gemeente echt nodig.”

Aanzicht

Samen met de gemeente gingen ze vervolgens in gesprek met de eigenaren van de winkels die in het gebouw zitten en met Venlo Partners. “Doordat de ingangen van de winkels aan de Maasstraat liggen, is de Havenkade voor de winkeliers hun achterkant. Zij gebruikten dit dan ook als een soort achterom. En als je door de ramen keek, leken het wel magazijnen”, vertelt Theo. Er werd met de winkeliers afgesproken ook aandacht te hebben voor de achterkant. En met Venlo Partners werden onlangs alle ramen voorzien van oude foto’s van het havengebied.

Hans: “Wij zien de kant aan de Havenkade als de voorkant van het gebouw. Hier bevinden zich ook onze ingangen. De gemeente zegt zelf ook dat ze met de komst van de Maasboulevard weer het gezicht naar het water heeft gekeerd. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat deze kant ook aandacht krijgt. Dat is door ieders inzet nu gelukkig gebeurd.”

Aanpassingen

Het Lineairgebouw heeft een aantal donkere, overdekte plekken; ideaal voor jongeren om te hangen. De komende periode wordt hier meer verlichting aangebracht. De 59 meter lange muur aan de Havenkade wordt voorzien van een anti-zit strip, waardoor mensen hier niet meer kunnen zitten of hangen. En er is een fietssluis geplaatst die voorkomt dat er met volle snelheid door het gebied gereden kan worden. Frank: “Verschillende bewoners zijn in het verleden omvergereden. Dat mag niet meer gebeuren. Er zijn ook borden geplaatst dat het een voetgangersgebied is.” Tot slot zijn er met behulp van het SAM-fonds bloembakken aangeschaft. Deze staan op de Havenkade en geven de straat een fraaiere aanblik.

Samen aanpakken

“We zien door alle aanpassingen dat de leefbaarheid en uitstraling erop vooruit is gegaan. Dat is mooi om te zien. Daarnaast is het ook gewoon heel gezellig om als bewoners samen dingen op te pakken. We hebben inmiddels ook een klusclub opgericht. We maken regelmatig de omgeving rond het gebouw schoon. De gemeente ondersteunt ons met vuilniszakken, bezems en andere materialen. De moraal van het verhaal is dat je niet alleen moet klagen, maar ook moet aanpakken”, aldus Hans. Dat aanpakken hebben de bewoners aan de Havenkade gedaan. Ze laten zien dat je samen veel kunt bereiken.

Dit verhaal is onderdeel van de campagne AANPAKKEN. In de gemeente Venlo vinden we het belangrijk om samen de leefbaarheid en veiligheid van onze wijken en buitengebieden aan te pakken. We vertellen dan ook graag goede initiatieven van onze inwoners.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 1 december 2022 om 16:39 op Nu Venlo