Dankzij buurtbudget zijn bospaadjes voortaan verlicht

Buurtbewoners Jack en Sacha aan het werk om een van de 43 solar lampen op te hangen.
Nieuws - woensdag 27 juli 2022
Tekst
Leesduur 3 minuten

De gemeente startte vorig jaar het project ‘Buurtbudget’. Hierbij kregen bewoners een budget toegewezen op voorwaarde dat zij zelf projecten moesten bedenken die de buurt leuker en veiliger maken.

Ook in Venlo-Oost-Zuid werd inwoners gevraagd mee te denken. “En dat gebeurde volop”, vertelt Leon van der Elsen. Als stadsdeelmanager is hij aan de wijk verbonden. “Er zijn maar liefst 45 projecten ingediend. In februari van dit jaar mochten de inwoners hun stem uitbrengen. 34 projecten hebben geld gekregen voor de uitvoering. Dat is een heel mooi resultaat.”

Bospaadjes Gladiolenweg

Een van de projecten is verlichting bij de bospaadjes rondom de Gladiolenweg. Jack Verstegen: “Samen met mijn buren Tanja en Johan heb ik het initiatief genomen om de bospaadjes bij ons achterom te verlichten. Zo vergroten we het gevoel van veiligheid in de buurt en verbeteren we de toegankelijkheid van de paden als het donker is.

We hebben het plan ingediend bij het buurtbudget. Op 21 februari 2022 kregen we te horen dat ons idee voldoende stemmen had gekregen. We zijn meteen aan de slag gegaan. Naast het idee bedenken mag je het namelijk ook zelf uitvoeren.”

De initiatiefnemers begonnen ijverig in hun eigen straat. Aanvankelijk was het plan om 16 lampen op te hangen. Al snel kwam de vraag of het project ook uitgebreid kon worden in de wijk. Door de Brem- en Anjerweg erbij te betrekken, werden er in totaal 43 lampen aangeschaft.

“We zijn natuurlijk blij met de stemmen van onze buurtgenoten. Zonder hun steun, was het niet gelukt”, zegt Jack.

In de aanvraag was meegenomen dat de verlichting op zonne-energie moest werken. Het idee is dus ook nog eens duurzaam. Een extra reden waarom de gemeente enthousiast is over dit idee. Leon: “Het is fijn dat bewoners dit zelf bedenken en uitvoeren om de wijk veiliger te maken. Het zorgt ook weer voor extra contact tussen de bewoners. Een plus is dat het duurzaam is. De bewoners hebben hier echt goed over nagedacht.”

Buurtbewoners aan de slag

Na het bestellen van de solar wandlampen trokken Jack, Tanja en Johan de buurt in om alle bewoners persoonlijk de lamp te overhandigen. “Veel buurtbewoners hebben de verlichting inmiddels hangen. We hebben namelijk gevraagd ze zelf te bevestigen aan hun hek of schutting. We hopen natuurlijk dat op korte termijn ook de laatste inwoners hun lamp gaan bevestigen. Het is nu al een enorm verschil als je ’s avonds door de paadjes loopt. Als je in de buurt van de sensor komt, gaat er een lamp van 400 lumen 25 seconden branden. Zo zorgen we ervoor dat iedereen veilig door de paadjes kan lopen en dat de lampen niet onnodig branden”, vertelt Jack.

Hij heeft ook nog enkele mooie woorden voor de gemeente Venlo. “Het is prachtig dat de gemeente de bewoners zelf laat beslissen over besteding van geld in de wijk. We zijn ontzettend blij met de verlichting. Leon van der Elsen heeft ons in dit hele traject perfect geholpen. Het buurtbudget is wat ons betreft dan ook een prima initiatief.”  

Dit nieuwsbericht was geplaatst op woensdag 27 juli 2022 om 14:18 op Nu Venlo