De ontwikkeling van Urban Culture in Venlo

Urban Culture
Nieuws - vrijdag 11 november 2022
Tekst
Leesduur 3 minuten

Urban Culture en Sports is steeds prominenter aanwezig in Venlo. Gemeente Venlo wil deze nieuwe vormen van cultuur en sport zo goed mogelijk ondersteunen.

Daarom heeft de gemeente een kwartiermaker Urban Culture en Sports ingeschakeld, die samen met de verschillende betrokken partijen in de stad een verkenning heeft gedaan naar de wensen, behoeften en mogelijkheden van Urban Culture in Venlo.

Startnotitie Urban Culture en Sports

De uitkomsten van deze verkenning zijn vertaald in de startnotitie Urban Culture en Sports. In deze notitie wordt uitgelegd wat Urban Culture inhoudt en hoe de kansen en mogelijkheden praktisch in te vullen zijn. Op 23 november 2022 lichten de kwartiermaker Urban Culture en Sports Angelo Martinus, olympisch skateboarder Candy Jacobs en kartrekker Alleta Smit de kansen en mogelijkheden voor Urban Culture in Venlo toe aan de Venlose gemeenteraad. Voor 2023 en verder gaat de gemeente samen met de betrokken partijen aan de slag om Urban Culture en Sports een stevige plek te geven binnen het bestaande beleid van de gemeente.

Urban Culture

Urban Culture is de verzamelnaam voor zeer verschillende unieke, muzikale, visuele, fysieke en creatieve uitingsvormen van (jonge) mensen, die wonen en leven in de stad of in een stedelijke omgeving. Het is een creatieve lifestyle van jongvolwassenen die hun inspiratie halen uit alles wat ze tegenkomen op straat, ontdekken op het internet en bij hun leeftijdsgenoten. Deze lifestyle wordt omarmd door een brede doelgroep; dwars door bevolkingslagen, etniciteit en leeftijden en beweegt zich vloeiend tussen en binnen de domeinen sport, cultuur en welzijn (gezondheid).* (*bron: ‘Wij zijn Urban Eindhoven’ door o.a. Angelo Martinus)

Zoals veel grote steden heeft Venlo zich ontwikkeld tot een stad waar urban bloeit. Talenten ontwikkelen zich buiten de gebaande paden tot succesvolle initiatieven die impact hebben op lokaal, regionaal, landelijk en zelfs internationaal niveau. Van jonge talenten die zich inzetten en ontwikkelen in de wijken van Venlo tot aan talenten met olympische status of ambities.

Initiatieven in 2022

Naast de startnotitie heeft de gemeente Venlo er in 2022 voor gezorgd dat tal van urban initiatieven aangejaagd en ondersteund konden worden. Een voorbeeld hiervan is het urban festival KABAMMM dat de Maasboulevard in juni 2022 voor twee dagen omtoverde tot een ware ‘urban playground’. Daarnaast is er aandacht geweest voor projecten en initiatieven die een vliegwielfunctie hebben voor duurzame ontwikkeling in het urban veld.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op vrijdag 11 november 2022 om 13:55 op Nu Venlo