Duits-Nederlandse tentoonstelling in Bibliotheek Venlo

Stoomlocomotief ‘De Blauwe Brabander’
Nieuws - woensdag 10 mei 2023
Tekst
Leesduur 3 minuten

Van 10 tot en met 31 mei is de Duits-Nederlandse tentoonstelling Shared History on Tour te zien in de Bibliotheek Venlo.

Via het historische ‘Duits lijntje', een spoorlijn tussen tussen Boxtel en het Duitse Wesel, wordt de verbondenheid tussen Duitsers en Nederlanders in de grensregio's van de afgelopen 150 jaar verbeeld. Oorlog, vrede en vriendschap zijn daarbij onderdeel van ons gezamenlijke verleden. Maar ook de uitdagingen en uitwisseling over de grenzen heen.

De in 1878 geopende spoorlijn met de beroemde blauwkleurige stoomlocomotief ‘De Blauwe Brabander’ vormde hierbij een belangrijke schakel. Deze  spoorlijn was een onderdeel van de belangrijke oost-west stoomtreinverbinding van Londen via Berlijn naar Sint-Petersburg. Het Duits lijntje werd tot 1950 geëxploiteerd door de Noord-Brabantsch-Duitsche-Spoorweg-Maatschappij (NBDS).

De expositie laat de overeenkomsten en verschillen zien tussen Nederland en Duitsland. Ook laat het zien hoe de grote veranderingen in de twintigste eeuw onze relatie heeft beïnvloed. Historisch gezien is onze grensregio een nauw verweven cultureel en economisch gebied. Een bedrijvige uitwisseling van mensen, goederen en ideeën vormde door de eeuwen de basis voor bloei en rijkdom.

Shared History on Tour 

De expositie is tijdens de openingstijden van de Bibliotheek Venlo gratis toegankelijk op de begane grond. Naast de tentoonstelling is er ook een korte documentaire te zien met beelden en interviews uit het Spoorwegmuseum in Utrecht, het Eisenbahnmuseum in Bochum en uiteraard historisch filmmateriaal uit het tijdsperk van de stoomtreinen.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op woensdag 10 mei 2023 om 11:55 op Nu Venlo