Duitsland voert testalarm uit

Decoratief
Nieuws - woensdag 13 september 2023
Tekst
Leesduur 1 minuut

Op donderdag 14 september om 11.00 uur voert Duitsland een testalarm uit. Als u dan in de buurt bent van een Duitse zendmast, kunt u mogelijk een test-noodbericht ontvangen op uw mobiele telefoon.

Bij ontvangst van het testbericht kan uw telefoon een hard geluid laten horen, vergelijkbaar met een NL-Alert. Wie zo’n testbericht ontvangt, hoeft niets te doen. 

Test-noodbericht

In sommige delen van het Limburgse grensgebied kunnen Nederlandse mobiele telefoons verbinding maken met een Duitse zendmast. De gebruiker ziet dan de naam van een Duitse aanbieder (Telekom, Vodafone DE of Telefónica) op zijn mobiele telefoon. Op dat moment kunnen Duitse noodberichten worden ontvangen.

Dit systeem is nieuw in Duitsland en wordt vanaf nu jaarlijks getest op de tweede donderdag van september.

Sirenes gaan af

Naast het test-noodbericht gaan in Duitsland ook alle sirenes af als onderdeel van de test. Daarnaast wordt een bericht gestuurd via de bestaande landelijke alarmeringsapp 'Nina'. Deze app is ook (gratis) beschikbaar voor inwoners van het Limburgse grensgebied en verkrijgbaar via de gebruikelijke appstores voor Android- en Apple-apparaten.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op woensdag 13 september 2023 om 10:32 op Nu Venlo