Duurzame fietsenstalling in Belfeld

Duurzame fietsenstalling Belfeld
Nieuws - vrijdag 3 februari 2023
Tekst
Leesduur 2 minuten

De duurzame fietsenstalling, Solar Mobility Hub, in Belfeld is vrijdag 3 februari in gebruik genomen door wethouder Marij Pollux.

De hub, die geplaatst is aan de Schoolstraat, is niet zomaar een fietsenstalling, maar voorziet ook in multifunctioneel gebruik.  In de hub is het mogelijk om twaalf e-bikes en één à twee elektrische (deel)auto’s te laden. Tevens beschikt de hub over een beveiligde toegang voorzien van glazen panelen die “hufterproof” zijn.

Duurzame materialen

De hub bestaat uit duurzame materialen, is geschikt voor hergebruik, is voorzien van 24 zonnepanelen en functioneert zelfvoorzienend. Er is wel een netwerkaansluiting aanwezig, maar deze wordt slechts als back-up gebruikt. In de hub zijn verder 24 accu’s geïnstalleerd om de opgewekte zonne-energie tijdelijk op te slaan.

Pilot

De gemeente Venlo is een tijd geleden samen met een aantal partners gestart met de pilot 'Slim laden in de praktijk'. Deze pilot is deels gesubsidieerd door de provincie Limburg en zal in mei 2023 worden afgerond.  De realisatie van deze Solar Mobility Hub kan als een Triple Win effect worden gezien.

Er is niet alleen sprake van het duurzaam opwekken van energie (zonnepanelen), de energie wordt vervolgens ook opgeslagen in accu’s om netbelasting te voorkomen. En met de inzet van de elektrische deelauto (pilot van drie maanden) wordt naast het verzamelen van systeemdata tegelijkertijd ervaring opgedaan of deze in de behoefte kan voorzien. In Belfeld is met betrekking tot het openbaar vervoer alleen een busverbinding voorhanden.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op vrijdag 3 februari 2023 om 16:06 op Nu Venlo