Extra woningen voor Vastenavondkamp

Wethouder Jacques Smeets met directeur-bestuurder Frank van Engelen van Woonwenz
Nieuws - donderdag 8 september 2022
Tekst
Foto
Leesduur 3 minuten
Vandaag tekenden wethouder Jacques Smeets en directeur-bestuurder Frank van Engelen van Woonwenz, een intentieovereenkomst voor de herontwikkeling van het gebied rondom de Johannes de Doperkerk in de Blerickse wijk Vastenavondkamp.

Deze locatie moet een flinke opwaardering krijgen en uiteindelijk woonruimte bieden aan meer dan honderd huishoudens. De komende tijd wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd.

Gebiedsvisie

Een van de doelstellingen van de gebiedsvisie, die in 2020 is ontwikkeld, is het realiseren van meer diversiteit in woningtypes. Wethouder Smeets: ‘’In Vastenavondkamp moet er plek zijn voor verschillende doelgroepen. Daarvoor zijn extra woningen nodig in diverse prijssegmenten. Deze ontwikkeling bevordert de doorstroming en biedt mensen de mogelijkheid ‘wooncarrière’ te maken. Een ontwikkelplek zoals aangewezen in de gebiedsvisie is de locatie rondom de kerk aan het Sint-Jansplein, dit is een mooie plek om het doel in de praktijk te brengen.’’

Sint Jansplein

Woonwenz bezit twee flats op de ontwikkellocatie. Beide staan op de nominatie om gesloopt te worden. Daar wil Woonwenz nieuwe flats voor terugbouwen. Daarnaast ligt de Johannes de Doperkerk en het gemeenschapshuis Muspelheim in het gebied.  Gemeente en Woonwenz zijn in gesprek met het  bestuur van beide gebouwen, die uitkomst bepaalt hoe het Sint Jansplein eruit komt te zien. Frank van Engelen, directeur-bestuurder Woonwenz: ‘’Het zou een gemiste kans zijn om alleen onze huidige bebouwing te vervangen voor nieuwe woningen. Nu hebben we de kans om het gebied in zijn geheel te bekijken en een opwaardering te geven. Betaalbare woningen, hoogwaardig groen en wijkfuncties zoals een gemeenschapshuis, maar bijvoorbeeld ook een sacrale ruimte, versterken elkaar. Hierdoor voeg je niet alleen naar woonruimte toe, maar zorg je ook voor een leefbaarheidsimpuls.’’

Meer woningen

De resultaten van de haalbaarheidsstudie bepalen uiteindelijk hoeveel nieuwe woningen er komen. De ambitie is om flink meer woningen terug te bouwen dan er nu staan. Dat is ook hard nodig. De vraag is groot, maar tegelijkertijd is er ook behoefte aan diversiteit in woningtypes en prijsklassen. Zo kan er doorstroming op gang komen.

De komende maanden voeren de gemeente en Woonwenz een haalbaarheidsstudie uit. Naar verwachting is in het eerste kwartaal van 2023 meer duidelijk over de herontwikkeling van deze locatie.

Gemeente en Woonwenz tekenen intentieovereenkomst herontwikkeling Sint Jansplein
Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 8 september 2022 om 15:03 op Nu Venlo