Gelijke Kansen voor ieder kind centraal tijdens werkconferentie

High five
Nieuws - vrijdag 14 oktober 2022
Tekst
Foto
Leesduur 3 minuten

Woensdag 12 oktober vond de werkconferentie ‘Gelijke Kansen Venlo – De Professional aan het woord’ plaats. Een dag vol verhalen, informatie delen, ontmoeten, discussiëren en vooral het doel om nog meer samen te werken als maatschappelijke partners.

’s Ochtends kwamen bestuurders, directeuren en leidinggevenden bij elkaar. Zij luisterden naar een gesprek met acht professionals uit de praktijk. Hierna gingen ze zelf het gesprek aan met elkaar. Centrale vragen: Welke zaken kunnen we op korte termijn realiseren en met wie gaan we hier voor samenwerken? De ochtend werd afgesloten met een inspirerende en prikkelende lezing van Eddie Denessen, bijzonder hoogleraar sociaal-culturele achtergronden en differentiatie in het onderwijs bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden.

Unieke samenwerking

In zijn lezing vertelde Eddie Denessen dat kansongelijkheid altijd heeft bestaan. Door de verandering van de samenleving is het probleem zichtbaarder en groter geworden. Gelijke Kansen in het onderwijs wil niet zeggen dat er ook gelijke kansen in de samenleving zijn. Een van zijn stellingen was ‘Differentiatie in het onderwijs vergroot juist de kansongelijkheid’. De voordracht leverde stof tot nadenken op. We zijn in de gemeente Venlo goed op weg met het programma Gelijke Kansen door Duurzame Samenwerking, maar er liggen nog veel uitdagingen.

Wethouder Frans Schatorjé (jeugd en onderwijs) was aanwezig tijdens de werkconferentie. Hij gaf aan dat de Venlose aanpak uniek is binnen de 40 grootste gemeentes van Nederland. Hij riep alle partners op vooral het niet alleen te doen, maar de krachten te bundelen. We bouwen gezamenlijk aan de samenleving van morgen.

Nieuwe inzichten

In de middag kwamen professionals bij elkaar vanuit onderwijs, kinderopvang, GGD, bibliotheek, maatschappelijk werk en gemeente.  Zij gingen in kleine groepen met elkaar in gesprek. Deelnemers konden kiezen uit elf uiteenlopende onderwerpen. De sessies zorgden voor nieuwe ontmoetingen en inzichten.

De reacties op de werkconferentie zijn positief. Aanwezigen waren enthousiast en liepen vol inspiratie naar buiten. Hét centrale woord van de dag was ‘samen’. Samen blijven we onze krachten bundelen om alle kinderen in Venlo gelijke kansen te bieden.

Gelijke Kansen platform

Professionals werkzaam in het maatschappelijke veld in Venlo kunnen zich aansluiten bij het Gelijke Kansen platform. Kijk voor meer informatie op www.gelijkekansenvenlo.nl.

Frans Schatorjé in gesprek met partners
Wethouder Schatorjé in gesprek met professionals over Gelijke Kansen in Venlo.
Werkconferentie Gelijke Kansen
Dagvoorzitter Frans Pollux in gesprek met enkele professionals.
Dit nieuwsbericht was geplaatst op vrijdag 14 oktober 2022 om 13:34 op Nu Venlo