Gemeenschapscentrum De Hamar gaat voor duurzaam

De bestuursleden van stichting De Hamar voor het gebouw van de Hamar in Belfeld.
Nieuws - donderdag 13 april 2023
Tekst
Leesduur 3 minuten

Gemeente Venlo heeft de wettelijke opgave om gemeentelijke gebouwen met een hoog energieverbruik te verduurzamen. Samen met stichting De Hamar is de gemeente gestart om het gemeenschapscentrum in Belfeld, groot energieverbruiker, te verduurzamen. Het bestuur van de Hamar vertelt hierover.

Hoog tijd

Zo’n 70 verenigingen en organisaties maken actief gebruik van gemeenschapscentrum de Hamar in Belfeld, dat in 2013 geheel opnieuw is opgebouwd. Inmiddels, bijna 10 jaar later, blijkt het pand toch nog niet op alle fronten even duurzaam te zijn. Zo is destijds gekozen voor een aardwarmte-installatie om het gebouw goed te kunnen verwarmen of koelen, en keukenapparatuur die op gas werkt. Sinds de verhoogde prijzen voor gas en elektriciteit, is de energierekening van de Hamar vervijfvoudigd. Hoog tijd dus om het pand te verduurzamen. We spraken hierover met Ton Kessels, Pieter Hendrix en Geert Ruhl, die samen het bestuur vormen van stichting De Hamar.

Verbeterpunten

Terwijl de heren een rondleiding geven door het pand vertellen ze over de keuzes die tijdens de bouw van de nieuwe Hamar zijn gemaakt. “Je zou denken dat een pand uit die tijd al heel duurzaam is, maar er zijn nog best wat zaken die verbeterd kunnen worden. Zo verbruikt de Hamar jaarlijks 180.000 kWh aan elektriciteit, met name vanwege de aardwarmtepompen die continu moeten draaien. Het centrale gedeelte van de Hamar bestaat ook uit één grote en hoge ruimte, waardoor je continu veel aan het verwarmen bent. Bovendien zijn de muren niet zo goed geïsoleerd. We hebben op verschillende plekken in het gebouw regelmatig last van tochtstromen. Bijzonder eigenlijk dat we toen al dachten vrij duurzaam bezig te zijn. Het geeft wel mooi weer hoeveel verder we met z’n allen zijn op het gebied van duurzaamheid.”

Hart van Belfeld

De Hamar fungeert als het hart van Belfeld, waar naast verenigingsactiviteiten ook grote dorpsevenementen plaatsvinden. “Met carnaval is het hier altijd afgeladen vol. Alle wanden gaan er dan uit en er zijn verschillende optredens en dj’s. Op zo’n momenten hoef je niet veel te verwarmen, maar heb je wel weer veel elektriciteitsverbruik vanwege het feit dat de geluidsapparatuur en het ventilatiesysteem op volle toeren draaien.” Een belangrijk onderdeel van de Hamar is de sporthal, waar naast verenigingen ook scholen gebruik van maken voor hun bewegingsonderwijs. “Het is een prachtige grote hal, waar met name in de avonduren gebruik van wordt gemaakt. Het dak is echter niet goed geïsoleerd en ook de lampen verbruiken veel energie, dus die worden in het huidige traject vervangen.”

Regeling Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed

De gemeente Venlo is bezig met een pilot om grote gemeentelijke gebouwen, die nog niet duurzaam zijn, als eerste te verduurzamen. Op basis van het geleerde, worden vervolgens ook andere gebouwen in Venlo aangepakt.

“De gemeente benaderde ons voor dit verduurzamingstraject en daar hadden we natuurlijk wel oren naar. We hebben al ooit eerder geprobeerd subsidie te krijgen voor zonnepanelen bij de provincie, maar we waren toen precies één dag te laat, het geld was net op. Deze huidige regeling Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed, waarbij we feitelijk de kosten voor de maatregelen samen delen met de gemeente, komt voor ons op het goede moment. Na een energiemeting is besloten het dak van de sporthal te vernieuwen en goed te isoleren. Vervolgens worden er circa 400 zonnepanelen op de daken van de Hamar geplaatst. In de sporthal worden bovendien alle tl-buizen vervangen door ledverlichting. Al bij al is de Hamar, na voltooiing van het project, volledig van het gas af en zal de totale energierekening van De Hamar substantieel lager zijn.” Het plaatsen van zonnepanelen op de daken van De Hamar vindt plaats in twee fases, omdat het dak van de sporthal eerst vervangen moest worden.

Deelnemen als vereniging of stichting

Wil uw stichting of vereniging ook deelnemen aan het verduurzamingstraject voor gemeentelijk of maatschappelijk vastgoed, maar weet u niet goed waar te beginnen? Stuur een mail naar verduurzamengemeenschappelijkvastgoed@venlo.nl. De gemeente kijkt of het pand waar uw vereniging of stichting gevestigd is, in aanmerking komt voor een verduurzamingstraject.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 13 april 2023 om 15:54 op Nu Venlo