Gemeente stimuleert lezen met actie 'Geef een boek cadeau'

Wethouder Frans Schatorjé in een klas met kinderen tijdens de actie 'Geef een boek cadeau'.
Nieuws - woensdag 15 februari 2023
Tekst
Leesduur 2 minuten

Gemeente Venlo geeft deze week aan alle basisschoolleerlingen van groep 4 het boek ‘Dolfje Weerwolfje’ cadeau. Goed (begrijpend) kunnen lezen, is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. De gemeente wil met de actie het zelf lezen én het voorlezen stimuleren.

Wethouder Frans Schatorjé (Onderwijs) bezocht woensdagochtend in Blerick de scholen SBO De Schans en De Regenboog, waar hij in gesprek ging met de kinderen, boeken uitdeelde en voorlas. 

Missie

Het initiatief ‘Geef een boek cadeau’ heeft als missie kinderen te laten opgroeien tussen de allermooiste kinderboeken. Als er thuis mooie boeken zijn, ontdekken kinderen en ouders hoe leuk lezen en voorlezen is. Om die missie te laten slagen, wordt ieder jaar in februari voor een klein bedrag een klassiek jeugdboek ter beschikking gesteld. Ook boekhandels willen lezen stimuleren en willen kinderen en ouders die weinig geld hebben op deze manier de mogelijkheid geven om goede boeken in huis te halen.

Leesplezier

“Geletterdheid is een voorwaarde voor succes op school en later in de samenleving,” zegt wethouder Schatorjé. “Wie in onze steeds complexere maatschappij vlot wil meekomen, zal goed moeten kunnen lezen. En goed leren lezen, begint met leesplezier en aantrekkelijke boeken. Deze jaarlijkse actie is een mooie manier om de boekenkast te vullen. Geweldig dat boekhandels en diverse partners ieder jaar met dit doel de krachten bundelen.”

Geslaagde ochtend

De reacties op de scholen waren enthousiast; zowel over het boek als over lezen in het algemeen. Leerlingen vertelden zelf waarom lezen zo leuk en belangrijk is. Ze maken veel gebruik van de bibliotheken op school én hebben ook wel eens een schoolreisje naar de Bibliotheek gemaakt. Het klassenbezoek werd afgesloten met voorlezen, waarbij sommige leerlingen op het puntje van hun stoel zaten.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op woensdag 15 februari 2023 om 16:22 op Nu Venlo