Gemeente Venlo doet mee aan Orange the World 2023

Stop geweld tegen vrouwen
Nieuws - maandag 27 november 2023
Tekst
Leesduur 5 minuten

Gemeente Venlo maakt zich sterk voor een toekomst zonder geweld tegen meisjes en vrouwen. Daarom doet ze mee met de internationale campagne ‘Orange the World’.

 ‘Orange the World’ is een initiatief van UN Women en gaat elk jaar van start met Orange Day op 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) en duurt tot de Internationale Mensenrechtendag op 10 december. Met de deelname aan ‘Orange the World’ benadrukt  de gemeente Venlo dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is. Vrouwen en meisjes moeten zich in Venlo veilig voelen en weten dat er hulp is als zij dat nodig hebben.

Wereldwijd wordt hier  aandacht voor gevraagd. Dat gebeurt onder andere door het oranje verlichten van gebouwen en (kunst)objecten. De kleur oranje staat symbool voor een zonsopkomst: een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. 

Campagne in Venlo

In Venlo verlichten we de bruggen De Weerdsprong en Nieuw Stalberg, de Zonnetoren van het Stadskantoor, de kunstwerken Tango, de Krijger, de Jocushaan en de Vredesvlam bij het Limburgs Museum oranje. Daarnaast sluiten dit jaar ook de Maaspoort, Holland Casino, D’n Baog Belfeld en flats Molenbossen (Antares) aan. Ook verlichten  de gebouwen oranje. 

Lex Uiting, Candy Jacobs en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo zijn ambassadeur van ‘Orange the World’. Zij zijn op posters in o.a. abri’s overal in de stad zichtbaar.  Wethouder Schatorjé: “Gemeente Venlo staat voor een veilige leefomgeving voor iedereen. Weerbaarheid, (financiële) zelfstandigheid en zelfredzaamheid zijn daarbij belangrijk. Daarom steunen wij de campagne Orange the World en werken we samen aan bewustwording. Als iedereen medestander wordt in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes, dan helpen we samen dit geweld de wereld uit.”

Aanpak

We zetten in op het signaleren en bespreekbaar maken van geweld. Medewerkers van verschillende teams van de gemeente zijn geschoold. Er wordt nauw samengewerkt met medewerkers van andere organisaties, die actief zijn in onze wijken. We financieren organisaties zoals Veilig Thuis of het Centrum Seksueel Geweld en zorgen dat er passende hulp beschikbaar is.

Oplossingen voor het voorkomen van geweld tegen vrouwen zoeken we vaak bij vrouwen zelf. Maar juist jongens en mannen kunnen het verschil maken.  Het is daarom zo mooi dat diverse mannen deze campagne ondersteunen. 

Voor het steunen van deze beweging en meer informatie ga naar:   https://www.orangetheworld.nl/

Hulp, advies of een luisterend oor nodig? 

Ga dan naar: https://centrumseksueelgeweld.nl/csg-limburg of bel gratis met 0800-0188. Of ga naar www.veiligthuisnml.nl, of bel gratis met: 0800-2000.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op maandag 27 november 2023 om 17:04 op Nu Venlo