Gemeente Venlo pakt wanbetalers aan tijdens ‘afpakdag’

Deurbel
Nieuws - maandag 8 juli 2024
Tekst
Leesduur 3 minuten

Met succes heeft er in de gemeente Venlo in december al een afpakdag plaatsgevonden. Tijdens zo’n dag wordt er door de gemeente en partners extra gehandhaafd op misstanden. Woensdag 19 juni vond er weer een afpakdag plaats waarbij openstaande bedragen en boetes zijn geïnd.

Burgmeester Antoin Scholten trekt een duidelijke streep. “Inwoners die zich niet aan de regels houden, roepen we een halt toe. Misdaad mag nooit lonen en daarom is er weer een speciaal team op pad geweest om wanbetalers te bezoeken die nog geld moeten betalen aan de gemeente.” De bestuurlijke afpakdag in december 2023 was een succes, vandaar dat de gemeente er een vervolg aan geeft. “De gemeente werkt aan een veilig Venlo. En deze afpakdag draagt daaraan bij. Als brieven en telefoontjes niet meer helpen, dan komen we gewoon aan de deur”, zegt Antoin Scholten.

Aanpakken

In totaal zijn er negen adressen bezocht. Het team dat op pad is geweest bestond uit een deurwaarder en BOA van de gemeente, politie en een hulpofficier van justitie. Tevens was er een geldhond aanwezig om geld te kunnen opsporen. Ook het RIEC Limburg ondersteunde bij deze actie. Een aantal vorderingen hadden te maken met ondermijnende criminaliteit. 

Afpakken

Tijdens de rondgang heeft de deurwaarder bedragen van enkele duizenden euro’s geïnd. Tevens zijn er enkele betalingsregelingen getroffen. In twee gevallen gaat het om bedragen van € 50.000 en € 100.000 waar de gemeente nog recht op heeft. Antoin Scholten: “We werken als gemeente met gemeenschapsgeld. Geld dat onze inwoners bij elkaar brengen. Het is dan ook belangrijk om mensen die daar misbruik van maken keihard aan te pakken. Door deze huisbezoeken hebben we toch weer forse bedragen kunnen innen.”

Dit blijven we doen

De burgemeester voegt toe dat dit soort bestuurlijke afpakdagen vaker georganiseerd gaan worden. “Het blijft niet bij een incidentele actie. Dit is vast onderdeel van onze aanpak in de strijd tegen misstanden en ondermijning. Inwoners moeten weten dat we handhaven als je je niet aan de regels houdt. Kortom, Als het niet goedschiks gaat, dan maar kwaadschiks. Aanpakken dus voor een veilig en leefbaar Venlo.”

Dit nieuwsbericht was geplaatst op maandag 8 juli 2024 om 09:50 op Nu Venlo