Gemeente Venlo start campagne voor stimuleren hospitaverhuur

Hospita en studenten buiten
Nieuws - donderdag 4 juli 2024
Tekst
Leesduur 7 minuten

Per juli 2024 start de gemeente Venlo samen met Hospi Housing een campagne om hospitaverhuur te stimuleren. Bij hospitaverhuur wordt een deel van de woning verhuurd waarin de verhuurder zelf woont.

Door het faciliteren en stimuleren van hospitaverhuur zorgt de gemeente Venlo voor meer huisvesting voor kamerzoekers. Zowel voor kamerzoekers als verhuurders brengt hospitaverhuur voordelen met zich mee. Het kan zorgen voor meer financiële zekerheid, het stimuleert sociale interactie en het heeft een positief effect op het welzijn van zowel host als huurder. Om die reden roept de gemeente Venlo inwoners op tijdelijk een kamer in huis te verhuren. 

Campagne in Venlo

In juli 2024 start een tweejarige campagne met als doel potentiële hosts en gastgezinnen te informeren en enthousiasmeren. De Rijksoverheid heeft hospitaverhuur tot speerpunt gemaakt in de aanpak woningnood. Steeds meer woningcorporaties staan hospitaverhuur toe en tot €5998,- per jaar zijn inkomsten uit hospitaverhuur belastingvrij. 

Tijdens de campagne wordt gefocust op het bereiken van kamerzoekers in en inwoners van Venlo. Hospitaverhuur biedt voordelen voor de huurder, verhuurder en stad. Zo houdt de verhuurder er een zakcentje aan over en maken de huidige woningnood, toenemende eenzaamheid en stijgende lasten een terugkeer van hospitaverhuur in Venlo tot een logische stap. 

Erwin Boom, wethouder studentenhuisvesting zegt: “Willen we een stad voor studenten blijven, dan is het essentieel dat er meer studentenkamers voor verhuur aangeboden worden. Daarom is de samenwerking met Hospi Housing van groot belang. Dit type van kamerverhuur is uitermate geschikt voor studenten. Mensen met een eigen woning bied je hiermee de ruimte om een kamer te verhuren aan een student wanneer ze dat willen. Het is een kwestie van actief op deze mogelijkheid wijzen en mensen daar bewust van maken. Hospi housing verbindt én ontzorgt zowel de eigenaar als de student, waardoor ze snel tot een verhuur kunnen overgaan.”

Geen vergunning nodig voor hospitaverhuur in Venlo

In de gemeente Venlo is het verhuren van een of twee kamers aan een of twee personen toegestaan zonder vergunning. Voor alle voorwaarden kunt u terecht op venlo.nl/hospitaverhuur.

Het maakt niet uit of u de eigenaar of huurder bent van de woning. Wel is het belangrijk bij uw woningcorporatie, verhuurder of hypotheekverstrekker te checken of zij verhuur toestaan. Woont u in een gemeente rondom Venlo? Check dan bij uw gemeente wat de mogelijkheden zijn en of u een vergunning nodig hebt.   

Persoonlijke begeleiding en volledige ontzorging

Hospi Housing is het grootste hospitaverhuur-platform van Nederland. Zowel kamerzoekers als potentiële hosts en gastgezinnen kunnen zich gratis aanmelden. Hospi Housing biedt persoonlijke hulp en begeleiding bij het verhuren van een kamer in huis. Als verhuurder wordt je bij het vinden van een geschikte kandidaat en het verhuren van de kamer door Hospi Housing ontzorgt. Voor vragen over wat hospitaverhuur kan opleveren kunt u contact opnemen via www.hospihousing.com

Daan Donkers, founder van Hospi Housing: “Een kamer in huis verhuren is niet zomaar iets. Daarom neemt een medewerker altijd persoonlijk contact op. We kijken samen met u wat het beste werkt. We helpen u met elke stap, zoals het opstellen van een huurovereenkomst. Vervolgens gaan we op zoek naar een geschikte huurder. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat kamerzoekers een redelijke huurprijs betalen en op een veilig plek terecht komen.”

Duurzame en sociale oplossing

De campagne van gemeente Venlo en Hospi Housing heeft een looptijd van twee jaar. Tussendoor vinden evaluaties plaats om de samenwerking te verbeteren. Hierdoor bouwt Venlo aan een duurzame oplossing voor het kamertekort en wordt geïnvesteerd in de financiële en sociale positie van haar inwoners. 

Meer weten of aanmelden?

Wilt u meer weten of heeft u behoefte aan persoonlijk advies? Kijk dan op de website van de gemeente Venlo venlo.nl/hospitaverhuur of neem contact op met Hospi Housing via www.hospihousing.com of info@hospihousing.com

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 4 juli 2024 om 11:45 op Nu Venlo