In gesprek met jongeren over ‘Plan je Trip. Rij Drugsvrij.’

Decoratief
Nieuws - woensdag 16 augustus 2023
Tekst
Leesduur 3 minuten

TeamAlert, Responsible Young Drivers en Veilig Verkeer Nederland gaan dit jaar op evenementen en festivals in gesprek met jongeren over alcohol en drugs in het verkeer. Zo ook op zomerfeesten en tijdens introductiedagen van hogescholen en universiteiten.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid veilige terugreis

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jongeren tussen de 18-25 jaar met drugs en alcohol achter het stuur plaatsnemen, met de nodige risico’s van dien. Daarom zijn het ROVL en Provincie Limburg in samenwerking met Trendsportal en gemeente Venlo een socialmediacampagne gestart om jongeren te informeren over het effect van drugs in het verkeer. Daarnaast gaan speciale teams het gesprek aan met jongeren op evenementen en zet de politie in op verkeerscontroles.

Aan jongeren wordt bijvoorbeeld gevraagd wie de Bob is en laten diegene voor vertrek een blaastest ondergaan. Door vrienden én de bestuurder te betrekken bij het gesprek ontstaat een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een veilige terugreis. De Bobs worden extra bedankt.

Stijging van rijden onder invloed

De meeste jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar drinken alcohol (Trimbos-instituut, 2021). Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf jonge bestuurders weleens met een te hoog alcoholpromillage autorijdt. Rijden onder invloed van alcohol of drugs of erger nog combinaties hiervan is gevaarlijk. De kans op een ongeval is dan tot 200 keer hoger. In 2022 is het gemeten overtrederspercentage autobestuurders gestegen naar 3,7% ten opzichte van 2,3% in 2019.

Wist u dat u na het gebruik van één XTC-pil 16-40 uur nog onder invloed bent en u dus niet mag deelnemen in het verkeer?

Wat kunt u als ouder/opvoeder doen?

“We zien dat er nog veel onbekendheid is over de effecten van drugs in het verkeer. Zowel bij jongeren als hun ouders/opvoeders. Ouders hebben het gevoel minder grip op de leefstijl van jongeren in die leeftijd te hebben. Toch loont het om wel het gesprek aan te gaan, je hebt als ouder meer invloed dan je denkt. Gewoon door open vragen te stellen: over het weekend, wat er speelt in de vriendengroep en hoe ze hun ‘trip’ plannen. Plus door helder te zijn over dat drugs en alcohol achter het stuur niet kan. Je kan ze zo voorbereiden op bepaalde situaties; er van tevoren over praten en nadenken maakt ze bewust en dat werkt!” Zo vertelt Kim Fokkens, Preventie Vincent van Gogh.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op woensdag 16 augustus 2023 om 11:25 op Nu Venlo