Gezond opgroeien in de gemeente Venlo

Lancering preventielijn 0-2 jarigen

Consultatiebureau
Nieuws - donderdag 6 oktober 2022
Tekst
Leesduur 3 minuten

Een gezonde start is voor de groei van een kind uiterst belangrijk. Vanaf september werken alle consultatiebureaus in de gemeente Venlo met de preventielijn 0-2 jaar.

In deze preventielijn is voor alle ouders met jonge kinderen structureel aandacht voor positieve gezondheid, preventie en in het bijzonder het bevorderen van een gezonde leefstijl. Verder is de ambitie om alle consultatiebureaus in Noord- en Midden-Limburg aan te laten sluiten. Een mooi streven waar GGD Limburg-Noord en de gemeente Venlo zich samen voor inzetten.

Pilots in Blerick en Venray

Bij twee consultatiebureaus (Blerick en Venray) loopt sinds vier jaar dit project  in samenwerking met JOGG Limburg. Hier krijgen jonge ouders bij elk contactmoment met het consultatiebureau extra informatie mee over voeding, bewegen en activiteiten. Zo krijgen ouders die langskomen voor het 3-maandenconsult het pakket ‘Groentehapjes in tien stapjes’ mee en bij het 7-maandenconsult ontvangen ze een speciale oefendrinkbeker en extra informatie over water drinken. Bij het 11-maandenconsult ontvangen de ouders de gratis beweegbundel. Hiermee kunnen ze iedere dag van de week, door middel van tekeningen, filmpjes en beschrijvende teksten, een beweegspel met hun kind  doen. Deze informatie en activiteiten zijn samengesteld door meerdere professionals van team sportontwikkeling Venlo.fit, GGD Limburg-Noord, Venray Beweegt, Kinderfysiotherapie Venray en JOGG Nederland.

Positieve reacties

De aanpak in Blerick en Venray wordt positief ervaren door jonge ouders, medewerkers van het consultatiebureau en de lokale netwerken. Ouders zijn enthousiast over de pilot, dit blijkt uit reacties als; “Je kunt niet jong genoeg beginnen met bewegen, gezond eten en water drinken” en “Deze hulpmiddelen helpen écht om met de thema’s aan de slag te gaan”. Ook de jeugdverpleegkundige ziet dat het aansluit op waar ouders mee bezig zijn. “Door middel van plaatjes bij de uitleg, is het ook eenvoudig inzetbaar voor anderstalige ouders” aldus de jeugdverpleegkundige van GGD Limburg-Noord.

Gezonde toekomst

We hopen ook andere gemeenten te inspireren met onze preventielijn 0-2 jaar die, in samenwerking met een team van professionals en partners, in ontwikkeling blijft. Op deze manier werken we met zijn allen aan een mooie en gezonde leefstijl.

Meer weten over de  preventielijn 0-2 jaar? Neem dan contact op met Anne Bijlmakers (a.bijlmakers@venlo.nl),  team Sportontwikkeling Venlo.fit, gemeente Venlo.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 6 oktober 2022 om 13:39 op Nu Venlo