HackShield: spel voor een veilige online leefwereld

HackShield
Nieuws - donderdag 14 september 2023
Tekst
Video
Leesduur 3 minuten

HackShield is een spel voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud die hen bewust leert om te gaan met het internet. Kinderen komen vanaf een jonge leeftijd namelijk al snel in aanraking met de online wereld.

Zo maken ze bijvoorbeeld rond hun vierde al gebruik van YouTube Kids, krijgen ze rond hun tiende levensjaar een mobiele telefoon, gaan ze gamen en zijn ze vroeg vertegenwoordigd op sociale media. Tegelijkertijd zijn kinderen zich nauwelijks bewust van de online gevaren die kleven aan het gebruik van het internet. HackShield is een gratis educatieve cybersecurity game die kinderen leert over veilig zijn op het internet. Doel van het spel is de kinderen en hun omgeving weerbaarder te maken tegen online gevaren.

De gemeente Venlo zoekt jonge Cyber Agents in de strijd tegen cybercriminaliteit, dus meld je aan!

Hoe werkt het?

Kinderen maken met toestemming van hun ouders een account aan, waarna zij direct verschillende levels kunnen spelen die actuele onderwerpen behandelen. Zo leren ze hoe het internet is opgebouwd, maar ook hoe een sterk wachtwoord moet worden aangemaakt en waaraan men een valse link kan herkennen. Deze kennis is ook van meerwaarde voor ouders en of grootouders. De kinderen worden gestimuleerd om de opgedane kennis rechtstreeks aan de keukentafel te delen met als doel inzicht te bieden in wat zich zoal afspeelt in de online leefwereld.

HackShield spelen in de Bibliotheek Venlo

De Bibliotheek Venlo start in de Week van de Mediawijsheid van 10 tot en met 17 november 2023 met HackShield in de bieb. Kinderen tussen 9 en 12 jaar oud kunnen dan het online spel HackShield op een interactieve manier spelen. Met een tablet gaan zij op zoek naar in de bieb verstopte QR-magneten, waarmee nepnieuws opgespoord wordt. Daarna gaan de spelers in boeken, kranten en andere betrouwbare bronnen op zoek naar de échte informatie, om zo desinformatie uit de bibliotheek te verbannen. Spelenderwijs digitaal weerbaar worden, dat is de bedoeling van het interactieve spel HackShield in de bieb.

Ook gaat de Bibliotheek Venlo HackShield in de bieb aanbieden aan basisscholen in de gemeente Venlo. Bovenbouwklassen kunnen het spel dan in de Stadsbibliotheek komen spelen. De leerlingen worden dan opgeleid tot echte Cyber Agents.

Vragen?

Vragen over HackShield in de bieb? Neem dan contact op met Dave Rutten, Community Librarian Digitale Geletterdheid, via drutten@bibliotheekvenlo.nl of 077-2063016.

Externe video URL

#AANPAKKEN

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 14 september 2023 om 11:01 op Nu Venlo