Handhaving blijft overlast in de binnenstad aanpakken

BOA's op de fiets
Nieuws - dinsdag 2 april 2024
Tekst
Leesduur 3 minuten

Onder de vlag ‘Aanpakken!’ heeft de gemeente Venlo op 26, 27 en 29 maart weer een aantal geslaagde actiedagen georganiseerd in het centrum van Venlo. De gemeente werkt aan een veilig Venlo.

Beleid met het uitgangspunt ‘Aanpakken!’ vormt de basis voor het optreden tegen criminaliteit en de toenemende overlast van daklozen in de binnenstad.

Optreden tegen overlast binnenstad 

Inwoners, ondernemers en bezoekers hebben regelmatig overlast van dak- en thuislozen. Om dit tegen te gaan treden handhavers van gemeente, politie, NS en Arriva streng op tegen intimideren, bedelen, alcohol gebruiken, slapen in parkeergarages, wildplassen en ander onacceptabel gedrag van daklozen. Dit gebeurt onder meer via (onaangekondigde) actiedagen waar zo’n 15 tot 20 handhavers actief zijn.  

De politie, gemeente, NS en Arriva hebben tijdens de handhavingsdagen meer dan 40 bekeuringen uitgedeeld, voornamelijk voor bedelen en het nuttigen van alcohol houdende drank. Vanwege overlastgevend gedrag zijn er aan drie personen verblijfsontzeggingen opgelegd. Zij mogen dan voor een bepaalde periode niet meer aanwezig zijn in de binnenstad. Eén aanhouding is verricht wegens winkeldiefstal. Tot slot heeft de politie vijf personen gehoord die vanwege structureel overlastgevend gedrag in aanmerking komen voor uitzetting naar hun land van herkomst.  

Hulp bieden

De gezamenlijke aanpak is niet alleen handhavend van aard. Daar waar nodig en gewenst bieden we hulp. Zo kunnen personen die geholpen willen worden door Stichting Barka begeleid worden naar werk of terugkeer naar land van herkomst. Deze personen worden sinds eind vorig jaar door een speciaal aangestelde straathoekmedewerker begeleid naar een beter bestaan en werk. 

Aanpakken! 

Burgemeester Scholten: “De economische groei in en om Venlo heeft helaas ook zijn schaduwkanten. Daar sluiten we onze ogen niet voor. We helpen waar dat kan en zinvol is en tegelijkertijd stellen we grenzen aan gedrag wat we wel en niet acceptabel vinden. Met dit soort actiedagen geven we een duidelijk signaal af: ‘tot hier en niet verder’. Aanpakken dus! We zullen dit soort actiedagen dan ook blijven doen.” 

#AANPAKKEN

Dit nieuwsbericht was geplaatst op dinsdag 2 april 2024 om 16:39 op Nu Venlo