Herstel stadsmuur 'Lanckwaemes'

Een deel van de buitenzijde van de stadsmuur Lanckwaemes in Venlo die hersteld wordt.
Nieuws - woensdag 20 maart 2024
Tekst
Foto
Leesduur 3 minuten

We zijn gestart met het herstel van een gedeelte van de stadsmuur achter Domani. Dit deel van de stad heette vroeger ’t Lanckwaemes. Een stuk van vijftien meter achter het kantoor van Univé aan de Spoorstraat 36 wordt nu hersteld.

Deze buitenzijde van de muur was nog niet onder handen genomen, omdat er tot voor kort een tuinmuur vóór was gemetseld. Deze tuinmuur was in slechte staat en moest worden verwijderd. Toen kwam de middeleeuwse stadsmuur in het zicht. Dat was geen verrassing, maar wel een unieke kans om het monument in oude glorie te herstellen. Er is bouwhistorisch onderzoek gedaan en een plan gemaakt voor herstel. De binnenzijde van de stadsmuur is in 2007 al onderzocht en gerestaureerd. Nu kan dus ook het buitendeel worden aangepakt.

Het verhaal achter de muur ‘aan ’t Lanckwaemes’

De muur ‘aan ’t Lanckwaemes’ is een 60 meter lang restant van de middeleeuwse stadsmuur die de binnenstad tussen 1349 en 1867 omsloot. Venlo kreeg in 1343 stadsrechten en kort daarna is begonnen met de bouw van een sterke ommuring. Deze muur werd uiteindelijk twee kilometer lang en zo’n acht meter hoog. De afgelopen jaren hebben we op veel plekken in de binnenstad onderzoek kunnen doen naar de muur. Onder andere tijdens archeologische opgravingen aan de Maasboulevard, in de wijk Q4 en bij de restauratie van de Luif. Dat heeft veel nieuwe informatie opgeleverd, zodat we nu een goed beeld hebben van hoe de vestingstad Venlo zich in de vroegste fase vanaf de veertiende eeuw heeft ontwikkeld.

Zo weten we dat de bouw van de stadsmuur moet zijn gestart in 1349-1350. Aanvankelijk was dat een manshoge muur met kantelen op een aarden wal en een gracht eromheen. Zo’n veertig jaar later, rond 1390, is men begonnen met het ophogen van de muur. De stadsmuur werd toen zo’n acht meter hoog en voorzien van een weergang op bogen. Ook kwamen er schietgaten voor boogschutters die de stad moesten verdedigen tegen aanvallers. Bij het ophogen van de muur werd gestart bij de stadspoorten. Van daaruit metselden de middeleeuwse bouwvakkers verder de stad rond, totdat de muur overal op de gewenste hoogte was. In een latere fase werden halfronde verdedigingstorens, ook met schietgaten, aangebracht.

Een afbeelding van de bouwhistorie van de stadsmuur van Venlo

Onderdeel van de erfgoudroute

We weten dit allemaal doordat de bouwsporen van de stadsmuur op diverse locaties nauwkeurig zijn onderzocht en gedocumenteerd. Bij het herstellen van de muur worden de bouwsporen zorgvuldig in het zicht gebracht, want die vertellen het verhaal van de stadsmuur en van het middeleeuws Venlo. Zo worden de schietgaten die zijn aangetroffen zorgvuldig hersteld en kunt u straks het meesterlijke metselwerk van de middeleeuwse bouwvakkers, zoals een ‘vallende tand’, van dichtbij bekijken. Bij de herstelde muur komt een infobordje met QR-code te hangen, als onderdeel van de erfgoudroute door de binnenstad.

Venlo maakt van erfgoed erfgoud!

Dit nieuwsbericht was geplaatst op woensdag 20 maart 2024 om 15:45 op Nu Venlo