Hier is LiFi!

Samen naar een vitale leefstijl

Presentatie van het LiFi team
Nieuws - maandag 16 mei 2022
Tekst
Leesduur 3 minuten

In de afgelopen 35 jaar is het aantal kinderen met overgewicht in Nederland verviervoudigd. De voedsel- en beweegkeuzes die we krijgen voorgeschoteld op jonge leeftijd, zijn bepalend voor onze gezondheid als kind en ook op latere leeftijd. Het is tijd voor actie.

Wethouders Frans Schatorjé (Venlo), John Timmermans (Peel en Maas) en Bram Jacobs (Beesel) gaven daarom op 12 mei het officiële startsein voor het project LiFi op Brightlands Campus Greenport Venlo. Vitaliteit bij basisschool leerlingen door gezond eten en voldoende beweging - daar gaan we voor in het project LiFi (Limburg Fit). 

De Gezondste Regio

Noord-Limburg wil de Gezondste Regio worden. Het worden van de Gezondste Regio treft alle lagen van de bevolking en start bij de allerkleinsten van onze regio, jong geleerd is immers oud gedaan.

In LiFi worden Noord-Limburgse kinderen op de bassischool op inspirerende wijze meegenomen in de wereld van gezonde voeding en gezond bewegen. Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd meer leren over hun eigen gezondheid. Door gezonde activiteiten zelf te beleven en te ervaren, maken kinderen deze kennis zich meer eigen. Dit stelt ze in staat om nu maar ook op latere leeftijd, gezonde en duurzame keuzes te maken.

Brightlands Campus Greenport Venlo als gezond middelpunt

Op 12 mei verzorgde professor Edgar van Mil, betrokken bij het programma Jeugd, Voeding en Gezondheid van Brightlands, een inspirerende keynote over het belang van gezondheid en op welke gedrag het best valt te sturen. Edgar van Mil is ook kinderarts -endocrinoloog bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, hij zegt: “In mijn praktijk zie ik de, soms schrijnende, gevolgen van een ongezonde leefstijl. Juist daarom is het zo ongelooflijk van belang om aan preventie te werken – en wel nu!”

Vervolgens gaven de Noord-Limburgse wethouders het officiële startschot voor LiFi. Geen tijd voor het optuigen van ingewikkelde constructies, maar aan de slag! In Venlo zijn de basisscholen Toermalijn, Mikado en Harlekijn al gestart. Wethouder Frans Schatorjé zegt hierover: “Het is zaak kinderen te helpen een goede basis te geven, zodat zij leren hoe regie te nemen op hun eigen leven. We staan samen met alle betrokken Limburgse partijen, de basisscholen én de ouders, aan de lat.”

Gezonde samenwerking

‘It takes a village to raise a child’. Alleen door samenwerking gaan we onze doelen bereiken. LiFi is voortgekomen uit het initiatief voor een gezonde, vitale jeugd van een aantal Noord-Limburgse partijen als Kokkerelli & Stichting Kids University for Cooking, KERNgezond, Venloop, GGD, Rabobank, VVV Foundation, VieCuri, PGx Zorg, Yookr, Jong Leren Eten, Lerend Eten, Smaakcentrum Limburg en Cohesie Huisartsenzorg.

In een gezamenlijk verbinding van de krachten realiseren zij met Stichting Gezonde Basisschool van de Toekomst, JOGG, Brightlands Campus Greenport Venlo, de acht Noord-Limburgse Gemeenten en de Provincie Limburg in de Regiodeal, de uitvoering van een duurzaam schoolbeleid op het gebied van voeding, gedrag en bewegen. Dat kan uiteraard niet zonder de betrokkenheid van de basisscholen en de ouders van de kinderen. Het uitgangspunt is deze interventies structureel te verankeren in het curriculum van het basisonderwijs.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op maandag 16 mei 2022 om 09:08 op Nu Venlo