Historisch Rosarium wordt opgeknapt

Rosarium
Nieuws - vrijdag 25 november 2022
Tekst
Foto
Leesduur 3 minuten
Gemeente Venlo gaat vanaf 1 december starten met werkzaamheden aan het Rosarium in het centrum van Venlo. De reden hiervoor is de slechte staat van het groen en overlast. Met deze nieuwe invulling van het Rosarium wil de gemeente de oude groene grandeur herstellen en tevens de overlast verminderen.

Wat gaan we doen?

De herinrichting van het Rosarium wordt in twee fases uitgevoerd. Tijdens de eerste fase wordt de focus gelegd op het middengedeelte waarbij de asfaltpaden worden verwijderd en de rozen worden vervangen. Gedurende de tweede fase zal de aandacht uitgaan naar het omliggende groen in de buitenrand.

In de eerste fase wordt er flink wat werk verzet. De hagen en het asfalt tussen de rozen zullen verdwijnen. Hierdoor komt de waarde van de roos veel beter tot zijn recht en gaat het ontwerp weer terug naar zijn oorsprong. Ook de asfalt hoofdpaden verdwijnen. Hiervoor in de plaats keert, in mindere hoeveelheid, bestrating van een gebakken klinker terug in het midden van het Rosarium en rondom de nieuwe rozenvakken. Daarmee krijgen de paden een historische uitstraling, wat beter past bij het authentieke centrum van de binnenstad, en wordt de locatie minder aantrekkelijk gemaakt als ‘hangplek’. 

Door ziekte wordt de buxushaag verwijderd. Deze komt niet meer terug. Hierdoor gaat de aandacht weer uit naar de rozen en zullen zij weer de hoofdrol vervullen in het Rosarium. De opgewaardeerde rozenvakken zullen onderling op elkaar aansluiten en niet meer onderbroken worden door paadjes en hagen. De gemeente Venlo wil inzetten op meer ‘groen’ en minder ‘grijs’.

Aandacht voor bodemkwaliteit

Ook wordt er rekening gehouden met het veranderende klimaat. De gemeente Venlo wil daarbij meer aandacht geven aan de bodemkwaliteit. Vanwege de droge zomers is het belangrijk om een juiste balans in de bodem te krijgen. Daarom worden er in het eerste jaar (eenmalig) andere bloemen in de rozenperken geplaatst. In 2023 zal hier de Tagetes patula (Nederlandse naam; Afrikaantje) zichtbaar zijn. Deze plant zorgt met zijn karakteristieke oranje bloei voor een verfraaid beeld en, nog belangrijker, voor een gezond bodemleven waardoor de nieuwe rozen een frisse start kunnen maken met goede grond als basis. Op deze manier zal het opgeknapte Rosarium nog vele jaren een lust voor het oog zijn.

Historisch Rosarium
Dit nieuwsbericht was geplaatst op vrijdag 25 november 2022 om 13:46 op Nu Venlo