Historische kleuren terug op steen Ald Weishoés

Ald Weishoés
Nieuws - maandag 19 december 2022
Tekst
Foto
Leesduur 3 minuten
Het terugbrengen van historische kleuren op erfgoedpanden is de afgelopen jaren in Venlo min of meer gemeengoed geworden. Na de Markt en de Parade is nu de Grote Kerkstraat onder handen genomen.

De luiken van de door Antares gerestaureerde gevel van het Ald Weishoés zijn sinds kort weer ossenbloed rood, zoals ook gebruikelijk was bij de bouw in de zeventiende eeuw. Sinds vorige week is ook het eeuwenoude kledingluik van het weeshuis weer van een historisch kleurenpalet voorzien.

Kledingluik

Het hardstenen kledingluik zit op een prominente locatie in de zijgevel naast het Ald Weishoés, op de plek waar de voorganger van het weeshuis in 1577 werd gesticht. Hier kon je vroeger gebruikte kleding en andere giften voor de weeskinderen deponeren. De opening is tegenwoordig weliswaar dichtgezet, maar de voorstelling boven het luik laat de oorspronkelijke functie nog duidelijk zien: een rijk uitgedost persoon voorziet drie schaars geklede weeskinderen van een nieuwe outfit. De begeleidende tekst nodigt de voorbijganger uit om genereus te doneren, zoveel hem of haar ‘door God wordt ingegeven’. In feite een kledingcontainer dus, maar dan van eeuwen geleden.

Het inkleuren van de historische ‘kledingcontainer’ is uitgevoerd door de Luikse restaurator José Vetro, die ook de Art Nouveau-schildering op de Parade eerder dit jaar heeft gereconstrueerd. Onderzoek heeft aangetoond dat het kledingluik in het verleden ook van diverse kleuren was voorzien. De dichtgezette opening is daarom donker geschilderd, de achtergrond van de voorstelling staalblauw en de letters ossenbloed rood.

Venlo maakt van erfgoed erfgoud

De werkzaamheden zijn uitgevoerd op initiatief van de gemeente Venlo, als blijk van waardering voor de inspanningen van Antares met betrekking tot de restauratie van het naastgelegen Ald Weishoés. En daarmee is de Grote Kerkstraat wederom een pronkjuweel rijker.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op maandag 19 december 2022 om 08:54 op Nu Venlo