Inburgeren met meer resultaat voor nieuwe Nederlanders

De ondertussengroep
Nieuws - donderdag 28 juli 2022
Tekst
Leesduur 2 minuten

Nieuwe Nederlanders kunnen in de gemeente Venlo de nieuwe inburgering volgen. Een nieuwe, minder vrijblijvende, aanpak die zich richt op het meedoen van nieuwe Nederlanders in onze gemeente.

Sinds 1 januari 2022 is de nieuwe Wet inburgering ingegaan. Statushouders (nieuwe Nederlanders) die onder deze wet vallen, volgen een nieuw programma. Een programma waar gewerkt wordt aan vaardigheden en zaken die helpen om echt mee te kunnen doen in de Nederlandse maatschappij. Meedoen door sterker op eigen benen te kunnen staan, zonder afhankelijk te blijven van voorzieningen. Denk hierbij aan het beter leren van de Nederlandse taal en meedoen in de buurt of wijk. Maar in het programma is ook aandacht voor onderwerpen zoals gezondheid, (mee)sporten, financieel onafhankelijk worden én te blijven door te werken aan werk. Behalve betaald werk, is er aandacht voor vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is in de Venlose gemeenschap een belangrijke pijler! Dit alles moet uiteindelijk bijdragen aan het echt kunnen meedoen aan onze gemeenschap.

De ondertussengroep

Er is ook nog een groep die onder de oude wet valt. Deze groep kreeg budget om zelf in te burgeren. De ervaring heeft geleerd dat deze werkwijze niet heel goed werkt. Veel mensen kregen op die manier niet de vaardigheden om echt mee te kunnen doen in onze maatschappij. Een deel van deze “oude” groep is nog niet klaar met de oude inburgering. Deze groep mensen wordt de ‘ondertussengroep’ genoemd.

Aangezien gemeente Venlo het heel belangrijk vindt dat iedereen kan meedoen, is ervoor gekozen om deze ondertussengroep ook de mogelijkheid te bieden het nieuwe programma te doorlopen. Dit is belangrijk, want door de duidelijke en brede nieuwe aanpak op verschillende gebieden, slaagt hun inburgering in veel gevallen veel beter. Door meer sturing en begeleiding slagen meer nieuwe Venlonaren voor de inburgering. Maar nog belangrijker: ze kunnen meedoen, zelfstandig werken, leven en meedoen en zo ook een bijdrage leveren aan Venlo.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 28 juli 2022 om 10:56 op Nu Venlo