Innovaties op Venlose sportvelden

Team Buitensport controleert de beregeningsinstallaties voor de start van het nieuwe seizoen.
Hero mask
Nieuws - donderdag 23 juni 2022
Tekst
Leesduur 4 minuten

We maakten het afgelopen jaar verhalen over mensen die zich vanuit de gemeente Venlo inzetten voor een schone, functionele en duurzame openbare ruimte. De vorige keer gaf Isabelle de Warrimont ons een blik in de klimaatbestendige toekomst van Venlo. Inmiddels zijn we toe aan het laatste verhaal.

We spraken Peter Swinkels die ons alles kon vertellen over het onderhoud van de Venlose sportaccommodaties en alle innovaties die daar momenteel gaande zijn.

Een interview met Peter Swinkels

Peter Swinkels werkte 25 jaar als accountmanager in de commerciële wereld van de sportvelden en golfbanen, waar hij gespecialiseerd was in het onderhoud van sportaccommodaties. Hij was het vele reizen voor zijn werk echter moe en solliciteerde zes jaar geleden bij de gemeente Venlo. Inmiddels is hij er als een vis in het water in zijn functie als rayonleider Sport. “Voorheen verkocht ik vaak aan gemeentes, nu zit ik aan de andere kant”, glimlacht Peter. “Mijn achtergrond komt goed van pas in deze functie, waarin ik verantwoordelijk ben voor het onderhoud en beheer van alle veertien actieve sportaccommodaties in groot-Venlo.”

Ledverlichting op het veld

Het onderhoud wordt deels uitgevoerd door drie medewerkers van de gemeente zelf, en deels uitbesteed aan derden. Peter houdt zich het meest bezig met plannen maken voor de toekomst en alles in werking zetten om die te kunnen realiseren. En hij heeft grote plannen voor Venlo: “We zijn als gemeente vrij goed bezig als het gaat om de verduurzaming van onze sportparken”, aldus Peter. “We hebben als eerste een plan gemaakt voor het vervangen van alle oude verlichting door ledverlichting. Dit heeft namelijk veel voordelen. De oude veldverlichting moet altijd afkoelen voor je die opnieuw kunt aanzetten en je kunt ze bovendien niet dimmen. Met ledverlichting kan dat wel, waardoor je tijdens trainingen kunt kiezen voor minder licht. Verder is de levensduur van ledlampen veel langer en zijn ze stukken zuiniger.” Volgens het plan zullen alle sportaccommodaties van Venlo in 2030 voorzien zijn van ledverlichting.

“Met robots kunnen we veel meer onkruid weghalen, waardoor we het gebruik van pesticiden drastisch kunnen verminderen”

Onkruid wiedende robots

Peter houdt zich graag bezig met het vinden van interessante innovaties voor onze sportparken. Zo worden er vanaf dit jaar maairobots ingezet op Sportpark Bakenbos. Ze zullen een grote besparing opleveren op onderhoudskosten en eraan bijdragen dat er minder fossiele brandstoffen worden gebruikt. Een andere robot waar momenteel de eerste experimenten mee plaatvinden, is de onkruidrobot.

“Het is een robot die met een camera onkruid kan detecteren en vervolgens ook kan verwijderen met een speciale tool. We zijn er al een tijdje mee bezig om helemaal zonder chemische middelen onkruid te bestrijden”, legt Peter uit. “Vorig jaar is dat gelukt, maar het is nogal een uitdaging om dat zo te houden. Met specifieke onderhoudsmaatregelen en zo’n robot zouden we veel meer onkruid kunnen weghalen waardoor we het gebruik van pesticiden drastisch kunnen verminderen.”

Duurzaamheid betekent soms ook het experiment durven aangaan. Zo heeft de gemeente Venlo een bijzondere keuze gemaakt toen in 2020 de atletiekbaan werd gerenoveerd. “In plaats van de toplaag van de baan te vernieuwen hebben we de oude kunststof toplaag gerecycled en opnieuw teruggebracht op de baan. Enkel de laatste millimeter van de baan hoefde hierdoor vernieuwd te worden. Hiermee hadden we een Nederlandse en misschien wel Europese primeur”, vertelt Peter trots. “De betrokken aannemer had dit niet eerder gedaan, maar wilde het graag proberen. Samen besloten we het experiment aan te gaan en gelukkig heeft dit geleid tot een perfect resultaat.”

“Met het recyclen van de atletiekbaan in Venlo hadden we een Nederlandse en misschien wel Europese primeur”

Natuurlijke bemesting

En dan is er nog een belangrijke innovatie die we niet mogen vergeten: natuurlijke bemesting. “Of we het nu willen of niet, de velden hebben extra voeding nodig. Niet zozeer omdat het gras dan mooi groen wordt, maar omdat het zorgt voor een stevige wortellaag onder de grond die nodig is om het veld sterk te houden. Dit gebeurt nu nog veelal met kunstmest, maar dit willen we graag veranderen.”

De gemeente werkt al deels met organische meststoffen, maar Peter is nog op zoek naar een manier om het volledig op natuurlijke basis te doen. “Ik heb in 2016 en 2017 een opleiding Expert Natuurgras gevolgd om me beter te kunnen verdiepen in dit thema. Wat wel al mooi is, is dat we gemeentelijk snoeiafval aanleveren aan een bedrijf dat dit gebruikt om compost te maken. Deze compost nemen we als gemeente vervolgens weer af, waardoor op dit vlak in ieder geval een kringloop ontstaat.”

“Gemeentelijk snoeiafval wordt gebruikt om compost mee te maken, waardoor op dit vlak een kringloop ontstaat”

Als ik vraag naar de reacties van inwoners op het werk dat de gemeente verricht op sportparken zegt Peter lachend: “Als we niks horen dan weten we dat alles er goed bijligt. Meestal horen we het juist als er iets aan de hand is, dan komt er bijvoorbeeld een melding binnen van konijnenholen of andere oneffenheden op het veld. Ik ben gelukkig als iedereen op de sportparken vooruit kan en het is aan ons als gemeente om goede sportparken te leveren en te onderhouden. Er is altijd zoveel leven in de brouwerij op die velden: verenigingen, scholen en sportclubs maken er allemaal samen gebruik van. Sportparken hebben echt een verbindende functie en het is fijn als ze goed gebruikt worden. Daarvoor zijn ze er!”  

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 23 juni 2022 om 11:48 op Nu Venlo