Kijk niet weg voor ondermijnende criminaliteit

Het silhouet van burgemeester Antoin Scholten.
Nieuws - donderdag 16 maart 2023
Tekst
Video
Leesduur 3 minuten

Burgemeester Antoin Scholten roept inwoners op om niet weg te kijken als er verdachte situaties zijn in de gemeente Venlo. In een korte video geeft onze burgemeester uitleg over een voorbeeld van ondermijnende criminaliteit.

Externe video URL

Ondermijning

Wanneer criminelen gebruikmaken van legale diensten en zaken om hun illegale praktijken uit te voeren, noemen we dat ondermijning. Dit blijft vaak onopgemerkt door de omgeving. Op www.kijknietweg.eu vind je meer informatie over hoe je ondermijning kunt herkennen.

Campagne ‘Kijk Niet Weg!’

In juni 2022 werd de campagne ‘Kijk Niet Weg!’ door de burgemeesters van de Noord-Limburgse gemeentes gelanceerd. Georganiseerde criminaliteit is een groot probleem in de regio. Gezamenlijk proberen de gemeenten inwoners te informeren over de gevaren van ondermijning. Het is niet normaal dat jongeren geronseld worden om klusjes uit te voeren voor criminelen, het is gevaarlijk als er XTC-labs en hennepplantages worden gevestigd in woonwijken. Drugsdumpingen in het buitengebied zorgen voor milieuschade aan de natuur en overbewoning is een vorm van huurfraude en zorgt voor veiligheids- en gezondheidsrisico’s.

Goed burgerschap

Met allerlei voorbeelden geven de burgemeesters aan dat we samen onze leefomgeving veilig en leefbaar moeten houden. “De inmenging van criminelen in onze maatschappij mogen we niet accepteren. Het advies is niet weg te kijken en verdachte situaties te melden bij de politie. Melden kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem. Er zijn inmiddels al talloze voorbeelden van arrestaties en opsporingen door tips van burgers. Dit is geen vorm van klikken of verraden, maar van goed burgerschap. Wij bepalen samen de normen en waarden in onze maatschappij. Voor criminele activiteiten, met alle risico’s die daarbij horen, is geen plaats”, zegt burgemeester Scholten.

Campagnevideo's

De video’s zijn te bekijken via www.kijknietweg.eu/video. De campagne ‘Kijk Niet Weg!’ wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en de Regio Noord-Limburg.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op donderdag 16 maart 2023 om 15:06 op Nu Venlo