Laag inkomen? Mogelijk alsnog kwijtschelding van gemeentelijke belasting

Stadhuis Venlo
Nieuws - woensdag 21 juni 2023
Tekst
Leesduur 2 minuten

Voor mensen met een laag inkomen en weinig spaargeld is het mogelijk om kwijtschelding aan te vragen voor de belasting die ze moeten betalen aan de gemeente en het waterschap. Kwijtschelding betekent dat u het bedrag van deze belastingen (deels) niet hoeft te betalen.

De gemeenteraad van Venlo heeft besloten om dat voor meer mensen mogelijk te maken. Daarom is de zogenaamde vermogensgrens verruimd, oftewel met een hoger vermogen hebben inwoners mogelijk toch recht op kwijtschelding. Vermogen is uw eigen bezit, bijvoorbeeld het geld op uw spaarrekening en uw auto. Uw inkomen en uw vermogen samen bepalen of u recht heeft op (gedeeltelijke) kwijtschelding.

Door deze ruimere vermogensgrens kan het zijn dat u nu wel (gedeeltelijke) kwijtschelding ontvangt, terwijl u daar in het verleden geen recht op had. De ruimere vermogensgrens geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022.

Alle aanvragen opnieuw beoordeeld

De BsGW heeft alle aanvragen voor kwijtschelding die in 2022 zijn binnengekomen opnieuw bekeken. Iedereen die nu alsnog in aanmerking komt voor kwijtschelding over 2022 heeft inmiddels bericht van BsGW gekregen. Voor 2023 zijn alle aanvragen voor kwijtschelding getoetst op basis van de nieuwe vermogensnorm.

Misschien heeft u toch recht op kwijtschelding

Kwam u in het verleden niet in aanmerking voor kwijtschelding, omdat u te veel vermogen had? Misschien heeft u er met de ruimere vermogensnorm wel recht op. Met behulp van een aantal vragen op de website van BsGW kunt u nagaan of u mogelijk in aanmerking komt voor kwijtschelding.

Als u mogelijk recht heeft op kwijtschelding, dan kunt u dit eenvoudig digitaal aanvragen via MijnBsGW (inloggen met DigiD). Dat kunt u nog doen voor 2022 en voor 2023 binnen drie maanden na de laatste betaling. U krijgt binnen twaalf weken antwoord.

Schriftelijk aanvragen kan ook

Wilt u  een schriftelijk verzoek tot kwijtschelding doen? Bel dan BsGW via 088-8420420.

U ontvangt het formulier vervolgens per post thuis. Vul het formulier volledig in en stuur het terug met de gevraagde specificaties. Zonder deze stukken kan BsGW uw aanvraag niet in behandeling nemen.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op woensdag 21 juni 2023 om 16:05 op Nu Venlo