Minister Keijzer omarmt Limburgse woonambities

Bezoek Mona Keijzer
Nieuws - dinsdag 15 oktober 2024
Tekst
Foto
Leesduur 4 minuten

Tijdens de derde Limburgse Woonkeuken ging minister Mona Keijzer in gesprek met betrokken partijen over de relatie tussen het nieuwe beleid van het Rijk en de Limburgse ambities voor de woningbouwopgave in Limburg.

De minister ging in gesprek met Provincie Limburg, Limburgse gemeenten, woningbouwcorporaties, marktpartijen, Woonbond, Waterschap Limburg en zorgpartijen. Ze geeft aan dat Limburg goed op weg is en dat de ambities goed aansluiten op het Rijksbeleid. 

Limburg Centraal en Straatje Erbij

Door intensieve samenwerking met gemeenten zijn afgelopen jaar grote stappen gezet in het formuleren van een nieuwe groeiambitie van Limburg: Limburg Centraal. Dit is de ontwikkeling van één grootschalige woningbouwlocatie in de omgeving van de intercitystations van de gemeenten Heerlen, Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen, Weert en Venlo. Dit zijn locaties die goed bereikbaar zijn en bedoeld voor woningzoekenden uit Limburg en daarbuiten. Ruim 30.000 woningen kunnen vóór 2040 gebouwd worden in de buurt van deze zes stations. 

Met alle Limburgse gemeenten is verkennend gesproken over de mogelijkheden om voor de kernen, waar de leefbaarheid onder druk staat, nieuwe woningbouw te realiseren aan de randen van de bestaande bebouwde kern. Het zogeheten Straatje Erbij.

Bezoek Mona Keijzer

Werkbezoeken

De minister ging na het gesprek tijdens de Woonkeuken op werkbezoek in Venlo, Roermond en Weert. Daar sprak ze met bestuurders, ambtenaren, ondernemers en inwoners en zag de mogelijkheden die Midden- en Noord-Limburg biedt. De minister werd ontvangen in het cradle2cradle Stadskantoor van Venlo. Onderwerp van gesprek was de Venlose ontwikkelingsstrategie waarmee Venlo toekomstbestendige leefbaarheid (welvaart, welzijn) wil creëren en (de kwaliteit van) voorzieningen wil behouden. Om dit te kunnen realiseren is een schaalsprong en een versnelling van oorspronkelijke ambities noodzakelijk. Samen met het ministerie moeten koppelkansen worden omgezet in concrete acties. In dat kader werd de minister bijgepraat over onder andere het Veilingterrein (de nieuwe stadsontwikkeling in Venlo-Zuid).

Woonkeuken

De Woonkeuken is een netwerkevent voor alle partners in de Limburgse woningbouwopgave en is opgericht na de ondertekening van de Limburgse Woondeal op 9 maart 2023. Het event vindt twee keer per jaar plaats en is bedoeld om informatie te delen en om actuele vraagstukken te bespreken.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op dinsdag 15 oktober 2024 om 11:26 op Nu Venlo