Nieuwe inrichting consultatiebureaus stimuleert bewegen

Kindje bij het consultatiebureau dat speelt met de nieuwe inrichting.
Nieuws - vrijdag 24 november 2023
Tekst
Leesduur 4 minuten

De GGD Limburg-Noord heeft sinds kort de consultatiebureaus in Blerick en Venray aangepast. De nieuwe inrichting stimuleert jonge kinderen om te bewegen. Met onder andere een beweegspiegel en uitdagende vloerstickers worden kinderen uitgedaagd om in de ruimte actief bezig te zijn.

Ouders zien zo dat bewegen belangrijk, leuk én makkelijk is. Voor de jeugdverpleegkundigen is dit een mooie manier om met ouders in gesprek te gaan over het belang van bewegen. 

Bewegen op jonge leeftijd is belangrijk

Van jongs af aan genoeg bewegen is heel belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Bewegen zorgt ervoor dat kinderen zich sociaal en lichamelijk beter ontwikkelen. Maar het heeft ook positieve invloed op de ontwikkeling van het verstand. Een omgeving die uitdaagt tot bewegen, helpt hierbij. De nieuwe inrichting van de consultatiebureaus in Blerick en Venray laat zien dat bewegen belangrijk is én nodigt jonge kinderen uit om te bewegen. Zo hangt er een spiegel, waarvoor kinderen bewegingen kunnen uitvoeren die de dobbelsteen aangeeft en ligt er een route met vloerstickers die kinderen springend kunnen volgen. Daarnaast zijn er stickers aangebracht met beweegoefeningen die ouders samen met hun kind op het aankleedkussen kunnen doen.

Beweegspelletjes

Beweging is niet alleen belangrijk bij het consultatiebureau; ook daarbuiten is het belangrijk dat kinderen (meer) bewegen. Venlo.fit, Venray Beweegt en GGD Limburg-Noord ontwikkelden samen met Kinderfysiotherapie Venray een beweegboekje om ouders te helpen om meer beweging in de dag te brengen. In het beweegboekje staan beweegspelletjes die via een tekening, filmpje en beschrijvende tekst worden uitgelegd. De beweegspelletjes zijn bedoeld voor baby’s vanaf 10 maanden. Alle ouders die voor het 11-maandenconsult bij het consultatiebureau in gemeente Venlo of Venray komen, ontvangen gratis dit beweegboekje.

Samenwerking voor een gezonde toekomst

De nieuwe inrichting van de consultatiebureaus en het beweegboekje zijn onderdeel van de Preventieaanpak 0-2 jaar, waar Venlo.fit, Venray Beweegt, GGD Limburg-Noord en JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) samen al vijf jaar mee werken. Sinds 1 juli 2023 werken alle consultatiebureaus in Noord- en Midden-Limburg hiermee. Er is voor alle ouders met jonge kinderen structureel aandacht voor positieve gezondheid, preventie en in het bijzonder het bevorderen van een gezonde leefstijl. Op deze manier wordt er in de regio met diverse professionals en partners samengewerkt aan een gezonde toekomst voor de volgende generatie. 

Dit nieuwsbericht was geplaatst op vrijdag 24 november 2023 om 08:42 op Nu Venlo