Nieuwe speerpunt belicht het Romeinse verleden van Belfeld

De stalen speerpunt die is geplaatst in Lomm in de Archeo Route Limburg.
Nieuws - woensdag 23 november 2022
Tekst
Leesduur 4 minuten

Op 23 november wordt in Belfeld, ter hoogte van de Schoolstraat, een speerpunt geplaatst als nieuwe locatie in de Archeo Route Limburg. De twee meter hoge stalen speer staat aan de rand van een Romeinse nederzetting nabij Witveld.

Met de Archeo Route Limburg worden verhalen verteld over de Limburgse geschiedenis en archeologie. Op de archeologische vindplaats die met een cortenstalen speerpunt is gemarkeerd, sta je virtueel oog in oog met een archeoloog. Hij laat je zien en beleven wat er zich vroeger op deze historische locatie heeft afgespeeld en ontdekken welk archeologisch voorwerp verbonden is aan deze plek.

Het Romeinse verleden van Belfeld

Het Romeinse verleden van Belfeld is tot nog toe onderbelicht gebleven in vergelijking met dat van Tegelen en Venlo. Onterecht, want in Belfeld is sprake van een aspect dat uniek is in de verre omtrek. Hier werden door Romeinse militairen dakpannen en tegels gemaakt van grofkeramiek. Dakpannen (tegulae) voorzien van militaire stempels van het Eerste en Dertigste legioen, wijzen op de oudste productieplaats van bouwkeramiek in de regio.

Grofkeramiek van militaire oorsprong

Al langer werd vermoed dat op het Witveld grofkeramiek van militaire oorsprong is gemaakt. Recent archeologisch onderzoek in het kader van de herontwikkeling van de voormalige bedrijfslocatie Egidius Janssen heeft deze vermoedens bevestigd. Hier zijn naast gebouwresten ook steenbouw met vloerverwarming (een zogenaamd hypocaustum), karrensporen, misbaksels en ovenresten uit de Romeinse tijd gevonden. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw is er in het Patersbos al een door het Dertigste legioen gebruikte pannenoven gevonden.

Waarom de militairen in Belfeld bouwactiviteiten uitvoerden is onbekend. De grens van het Romeinse rijk (de Limes) lag immers een flink stuk noordelijker langs de Rijn. Vergelijkbare militaire vindplaatsen in dit gebied zijn er niet. Gedacht wordt dat hun aanwezigheid samenhangt met twee historisch bekende bouwcampagnes in opdracht van keizer Trajanus en later Hadrianus. Mogelijk gaat het om een politiepost (statio) of herberg waar omheen bewoning ontstond.

Bouwkeramiek

Aan het einde van de Romeinse tijd stopte de productie van grofkeramiek. Pas in de 18e en 19e eeuw kwamen er pottenbakkers en later ontstond een bloeiende productie van bouwkeramiek, waarbij Tegelen een hoofdrol vervulde. De oudste pannenfabriek in Belfeld lag trouwens amper 50 meter van de nieuwe speerpunt.

Archeo Route Limburg app

Via de Archeo Route Limburg app beleef je archeologie en geschiedenis op een eigentijdse manier. Met behulp van video, Augmented Reality (AR) en 3D technieken onderga je het verleden. Lees meer over de app op de website van Archeo Route Limburg.

Foto: Archeo locatie in Lomm.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op woensdag 23 november 2022 om 13:50 op Nu Venlo