NL-Alert app biedt extra functies

NL-Alert
Nieuws - maandag 15 januari 2024
Tekst
Leesduur 8 minuten

NL-Alert is het alarmmiddel van de Nederlandse overheid dat je via een pushmelding op je mobiele telefoon waarschuwt en informeert over noodsituaties bij jou in de buurt. Vanaf nu is er ook de NL-Alert app.

Deze app biedt extra functies die NL-Alert duidelijker maken voor mensen die doof of slechthorend zijn, voor blinden en slechtzienden en voor inwoners van het grensgebied. Je kan de NL-Alert app gratis downloaden in de Apple App Store en Google Play Store.

De belangrijkste functies op een rijtje:

  • Lichtflitsen bij ontvangen NL-Alert: De trilstand is handig als je doof of slechthorend bent. Maar als je telefoon bijvoorbeeld wat verder weg ligt, kan het zijn dat je de trilling niet voelt. Daarom ondersteunt de NL-Alert app flitsmeldingen. Heb je dit ingesteld op je mobiele telefoon? Dan geeft de NL-Alert app automatisch lichtflitsen bij een melding. Zo wordt het duidelijker dat je een NL-Alert ontvangt.
  • NL-Alert teruglezen: NL-Alerts worden als noodmelding verzonden. Hierdoor is het lastig om het bericht terug te vinden. In de NL-Alert app kan je NL-Alerts makkelijk teruglezen. NL-Alerts blijven zeven dagen in de app te vinden.
  • NL-Alert terugluisteren: NL-Alerts worden als noodmelding verzonden. Hierdoor is het lastig om het bericht terug te vinden. Met de NL-Alert app kan je het NL-Alert makkelijk terugluisteren. Let op: je moet hiervoor wel de tekst-naar-spraak functie op je mobiele telefoon aan hebben staan. NL-Alerts blijven zeven dagen in de app te vinden.

NL-Alert app werkt met toegankelijkheidsfuncties

Ook werkt de NL-Alert app met een aantal toegankelijkheidsinstellingen die je op je mobiele telefoon kan instellen. Als je die hebt ingesteld, dan neemt de app dit automatisch over. Het gaat om de volgende instellingen:

  • Tekst voorlezen: De app biedt de mogelijkheid om tekst in de app en van de NL-Alerts voor te lezen. Dit heet tekst-naar-spraak. Je kan dit instellen in de instellingen op je mobiele telefoon. Als je dit hebt gedaan, zal de NL-Alert app automatisch de tekst van NL-Alerts voorlezen zodra je de melding ontvangt. Ook de tekst in de app wordt voorgelezen.
  • Inzoomen: In de NL-Alert app kan je inzoomen. Zodat je bijvoorbeeld de tekst beter kan lezen of de kaart beter kan zien. Via de instellingen van je mobiele telefoon kan je het instellen onder ’zoomen’ op iOS (Apple iPhone) en ‘vergroting’ op Android.
  • Contrast vergroten: In de NL-Alert app kan je het contrast vergroten. Hierdoor is NL-Alert beter te lezen voor mensen met kleurenblindheid. Als je al via de instellingen van je mobiele telefoon hebt ingesteld dat het contrast vergroot wordt, gebeurt dit automatisch ook in de NL-Alert app.
  • Donkere modus: De donkere modus op een mobiel zorgt ervoor dat de witte achtergrond met zwarte letters omgezet wordt in een zwarte achtergrond en witte letters. Het kan zijn dat je de donkere modus als prettiger ervaart voor je ogen.

Inwoners van het grensgebied

Woon, werk of ben je regelmatig vlak bij  de grens? Dan is het mogelijk dat je bij een noodsituatie geen NL-Alert ontvangt. Een NL-Alert wordt verzonden via Nederlandse zendmasten. Maar vlak bij de grens verbindt je telefoon wel eens met buitenlandse zendmasten. Je kunt dan geen NL-Alert ontvangen. Met de nieuwe NL-Alert app kan dit wél. Die stuurt meldingen via internet. Ook als je met een buitenlandse zendmast verbonden bent.

Over NL-Alert

Je ontvangt een NL-Alert bij noodsituaties, zoals een brand of extreem weer. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht meteen, volg de instructies op en informeer anderen. Want het kan zijn dat iemand het NL-Alert nog niet gezien heeft. Zo heeft iedereen direct informatie bij een noodsituatie. Kijk voor meer informatie op www.nl-alert.nl/app.

Dit nieuwsbericht was geplaatst op maandag 15 januari 2024 om 16:22 op Nu Venlo