Noord-Limburg wordt rookvrij

Vlag rookvrije generatie bij stadskantoor Venlo
Nieuws - dinsdag 31 mei 2022
Tekst
Leesduur 2 minuten

Gemeenten en zorgpartners slaan handen ineen om opgroeiende kinderen rookvrij te laten opgroeien. In 2040 rookt in Noord-Limburg geen enkele jongere meer. Tenminste, als het aan een sterke coalitie van zorgorganisaties en gemeenten ligt.

 Op 31 mei – ‘Wereld niet roken dag’ – vraagt de coalitie Rookvrij Limburg-Noord aandacht voor bewustwording. Dat doen zij door op verschillende plekken in Noord-Limburg de vlag van de Rookvrije Generatie te hijsen. “We dwingen niemand om te stoppen met roken. Wat we wel willen, is samen werken aan een omgeving waarin opgroeiende kinderen niet meer in aanraking komen met roken. Een omgeving waarin we met z’n allen het goede voorbeeld geven.”

Over de gevaren van roken bestaat geen twijfel. Jaarlijks sterven in Nederland ruim 20.000 mensen aan de gevolgen van (mee)roken. Roken is daarmee de nummer één doodsoorzaak die te voorkomen is. Maar roken is niet alleen gevaarlijk. Het zorgt ook voor een enorme druk op de toch al krappe zorgbudgetten: ongeveer 9,4%. Dat zijn jaarlijkse zorgkosten van ongeveer 2,4 miljard euro!

Gemiddeld rookt ongeveer 1 op de 5 mensen in Nederland. Dat geldt ook voor Noord-Limburg. Maar als het aan de coalitie ligt, dalen de cijfers de komende jaren fors. In 2025 naar 13% en in 2040 naar nog maar 5%. Dat doel vraagt om serieuze acties.

Brede coalitie

Al in 2017 ondertekenden de bestuurders van Cohesie huisartsenzorg, VieCuri Medisch Centrum, GGD Limburg-Noord, Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid en gemeente Venlo ondertekenden een convenant. Pas geleden sloten ook gemeenten Beesel, Horst aan de Maas, Venray, Bergen en Gennep zich aan, evenals de Mutsaersstichting. De organisaties bundelen hun krachten in twee werkgroepen: omgeving rookvrij en zorg rookvrij.

De eerste groep werkt aan een rookvrije omgeving. Denk daarbij aan sportaccommodaties, evenementen, stations en bushokjes, scholen, kinderopvanglocaties, speelgelegenheden en bedrijven. De werkgroep zorg rookvrij zet zich in om ervoor te zorgen dat in en om zorgorganisaties niet meer gerookt wordt. Ook verwijzing naar goede hulp bij stoppen met roken is een speerpunt. Daarnaast zijn preventieprogramma’s en leefstijlinterventies in ontwikkeling, voor mensen die willen stoppen met roken.

Volgens Coby Kovacs – coördinator van de samenwerkende partijen – is een brede aanpak nodig: ”Doordat we nu met zoveel partijen samen de handschoen oppakken, kunnen we echt meters maken.” Het bestuur van de stichting Rookvrij Limburg Noord hoopt dan ook dat nog meer organisaties zich aansluiten. “We zijn al in gesprek met verschillende organisaties”.

Bestuurslid Harrie Pouwels en longarts bij VieCuri Medisch Centrum, benadrukt dat het niet de bedoeling is om roken te verbieden. “We zetten in op een gedragsverandering. Zien is doen. Of andersom: als opgroeiende kinderen in hun omgeving niemand zien die rookt, steken ze hoogstwaarschijnlijk zelf ook geen sigaret op.”

Vlaggen

Op 31 mei – Wereld niet roken dag – hijsen verschillende coalitiepartners de vlag om aandacht te vragen voor bewustwording rond roken. Een kleine start, maar met een groot vervolg. Onze regio wordt rookvrij. Wen er maar aan. 

Dit nieuwsbericht was geplaatst op dinsdag 31 mei 2022 om 09:29 op Nu Venlo